Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Tomac: Curtea Constituțională din Republica Moldova a încercat o lovitură de stat

ape tulburi pmp.jpg

Eugen Tomac renunță la șefia PMP (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)
Eugen Tomac renunță la șefia PMP (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)

România ar fi trebuit să recunoască din prima clipă Guvernul de peste Prut, condus de Maia Sandu, pentru că este un Guvern de care Republica Moldova are nevoie, declară la RFI președintele PMP, Eugen Tomac.

În opinia lui Eugen Tomac, Curtea Constituțională din Republica Moldova a încercat o lovitură de stat: ”S-a întâmplat un lucru grav: pe măsură ce în Parlament se votau funcțiile, comisiile, conducerea Parlamentului, învestirea Guvernului, la foc automat, fără să fie redactate deciziile respective, Curtea Constituțională le declara nule, fără a se respecta o minimă procedură (...). Un Guvern ales democratic de către o majoritate parlamentară nu poate fi înlăturat printr-o lovitură de stat, exact așa cum o calific eu. Curtea Constituțională trebuie să explice și Comisiei de la Veneția și nu numai cum a reușit în timp record să dea o serie de decizii extrem de controversate, pentru că aici vorbim deja de lucruri care nu mai au nimic în comun cu democrația”.

Întrebat dacă România ar trebui să recunoască Guvernul condus de Maia Sandu, liderul PMP a răspuns: ”Da, eu cred că acest lucru trebuia să-l facem din prima clipă, pentru că este un Guvern de care Republica Moldova are nevoie”.

Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul.

Sâmbătă, Legislativul de la Chișinău numise un nou premier, Maia Sandu și învestise un nou Guvern.

Președintele interimar al Republicii Moldova, Pavel Filip, a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.