Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Ioniță: Plahotniuc este o invenție a structurilor de la București

plahotniuc1.jpg

Image source: 
Facebook / Vlad Plahotniuc

Uniunea Europeană recunoaşte Guvernul Maia Sandu şi face apel la calm, în timp ce autoritățile române vin cu o reacție întârziată și nu foarte răspicată legat de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Plahotniuc este o invenție a structurilor de la București, normal că evenimentele de la Chișinău sunt privite cu îngrijorare aici, comentează la RFI Sorin Ioniță de la Expert Forum.

Sorin Ioniță: S-a spart un buboi care e puțin mai greu de înțeles pentru publicul din România. Republica Moldova era condusă de o gașcă profund coruptă și sprijinită de la București, care săptămâna asta a rămas fără orice alt sprijin internațional. Faptul că și Europa și Statele Unite și Rusia și-au retras sprijinul pentru regimul unipersonal al lui Plahotniuc și numai București a rămas în offside, este o chestie destul de... extraordinară.

Acum este o bătălie pe viață și pe moarte, pentru că mafioții încolțiți se bat până în pânzele albe. Ei nu mai au niciun fel de refugiu, nu pot fugi nici în vest, nici Uniunea Europeană, nici în Elevția, nici în Statele Unite, dar nici în partea cealaltă, spre est, pentru că există dosar penal la Moscova. Este o situație confuză, dificilă. Acum vedem cât de controlate sunt instituțiile așa zisului stat de drept din Republica Moldova. Totul e pe persoană fizică. Se sună pe telefon, se dau ordine. S-a creat o situație destul de dificilă, constituțional vorbind. Teoretic există în Moldova o Curte Constituțională care interpretează situația la zi. Ei sunt toți în buzunarul lui Plahotniuc.

Dar atâta vreme cât dau decizii și vrei să ai instituțiile în picioare, nu prea știi cum să faci când s-a creat acest Parlament legitim ales, validat de Curtea Constituțională. Toți deputații au fost validați acum câteva săptămâni după alegeri. Iar astăzi se dau decizii foarte bizare. Este o luptă pentru putere cu cuțitele pe masă, așa cum noi nu am avut niciodată la București. Poate la revoluție, în 1989 să fi avut noi în partea asta de lume. În Moldova este puțin altfel, fiind în afara UE. Cred că este o lecție bună pentru români. Să vedem ce înseamnă să fii în afara UE, fără o ancoră de stabilitate și fără niște reguli și fără nicio limită de comportament. Oamenii aceia nu au nicio limită.

Reporter: Pe de altă parte, am reținut că ați spus Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia. Pot preda acestea în bloc lecții despre stat de drept?

S.I: Evident că Uniunea Europeană și Statele Unite pot da lecții de stat de drept. Au toată îndreptățirea să o facă. Rusia nu. Asta este o alianță de conjunctură în care mafiotul mare s-a hotărât să ia gâtul unui mafiot mai mic, care la un moment dat l-a enervat. Mafiotul mare este Putin. Mafiotul mai mic este Plahotniuc. I s-a deschis dosar penal la Moscova și a pierdut sprijinul Moscovei și Moscova își instrumentează oamenii la Chișinău. Ca Partidul Socialiștilor, cu președintele Dodon, să facă această alianță cu pro europenii este o chestie de conjunctură. Arată că Plahotniuc nu mai are protecție în est, dar nu este pe același nivel de conexiune și de legitimitate ca susținere pe care o dau Bruxelesul și Washingtonul parlamentului ales. Este cu totul altceva. Nu trebuie să ne facem iluzii că guvernarea, care îi include și pe socialiști, partea socialistă a guvernării își va schimba prioritățile.

Până acum, Moldova era condusă de două facțiuni. Una erau socialiștii, președintele Dodon, sprijiniți, finanțați de la Moscova. Tot ce a apărut, toate acele scurgeri, filmările făcute de Plahotniuc sunt absolut reale. Exact așa fac ei. Sunt finanțați de la Moscova. Au fost și în 2016 când au făcut campanie împreună cu Plahotniuc. El l-a susținut pe Dodon împotriva Maiei Sandu la președinție, deși știa că era finanțat din Rusia. Nu a fost nicio problemă. Ce s-a întâmplat acum, în ultimele zile, este că jumătatea mafiotă a guvernării din Moldova, adică Plahotniuc, a fost înlocuită cu o jumătate civică și pro europeană pe bune, nu numai retoric. Jumătatea pro rusească a rămas acolo. Să judece fiecare dacă este un pas înainte, un pas înapoi, un pas în lateral, cum este treaba asta. Până la urmă, cred că este un pas pentru limpezirea situației. Guvernul Plahotniuc practica un limbaj dublu. Spunea la Bruxelles tot felul de povești, dar ei, de fapt, nu erau decât o mafie regională, care împreună cu separatiștii din Tiraspol spălau banii și furau din bugetul Moldovei. Asta făceau. Iar progresul pe acordul de asociere cu UE era inexistent.

Rep: În tot acest tablou Bucureștiul pare un spectator foarte îndepărtat, dacă e să ne luăm după reacții. Au venit destul de târziu, au venit de abia astăzi. Ce să înțelegem de aici?

S.I: Nu știu să vă spun, dar aș fi și eu foarte curios să aflu. Nu cred că e un spectator îndepărtat. Cred că e un spectator foarte îngrijorat. Cel puțin anumiți oameni de la București, din diverse instituții, structuri sunt destul de nervoși în legătură cu tot ce se întâmplă la Chișinău pentru că se pot afla lucruri și despre ei. Filmulețe există și cu ei. Bucureștiul a susținut ani de zile acest regim. L-a susținut personal pe Plahotniuc, care este o invenție a structurilor de la București. El a fost inventat ca mare om în Moldova fiind numit în consiliul Petrom, fiind reprezentant al Petrom, compania 100% de stat, în 2001, sub guvernul Năstase, PSD, înainte de privatizarea Petrom. Imaginați-vă cine era numit reprezentant Petrom într-o țară vecină în 2001, când compania nu era privatizată cu austriecii și de unde se lua binecuvântarea, sau unde se făcea verificarea pentru oamenii noștri din Moldova.

Serviciile noastre l-au inventat pe Vladimir Plahotniuc. Că el a scăpat din mână după aia nu mai știm. Dar cred că sunt o grămadă de complicități la București, în diplomație, în Ministerul de Externe, la Cotroceni, în servicii secrete. În PSD este foarte evident. Au făcut campanii împreună și nu una, multe.

În PSD, cu tot cu domnul Ponta, care acum s-a rupt din PSD, care tocmai a pus un om foarte fidel pe listele de europarlamentare, pe fostul premier Iurie Leancă, un om total controlat de Plahotniuc. Sunt o grămadă de complicități politice, economice, probabil de corupție, probabil de servicii secrete la București. Cred sunt o grămadă de oameni nervoși zilele astea, care se tem foarte tare să nu apară chestii în spațiul public.

Cam așa înțeleg ezitările Bucureștiului în a avea o poziție foarte clară. Ceea ce este destul de jenant. UE o face destul de clar, americanii deja au făcut-o. Întâmplător, așa cum am explicat, conjunctural este și Rusia în această tabără, numai România nu. O să ajungă Africa de Sud să dea mesaje în sprijinul parlamentului ales, dar Bucureștiul încă nu dăduse. Noi nu știm. Eu sunt în societatea civilă. Dumneavoastră sunteți în presă. Nu știm ce jocuri se fac pe dedesubt și ce complicități are fiecare. Este foarte posibil să fie legături la nivel foarte individual între politicieni sau foști politicieni români, care sunt șantajabili de către Plahotniuc. Toată lumea așteaptă baza de date cu filmările.

Rep: Dincolo de asta, luni, Maia Sandu a anunțat că va susține prima ședință de Guvern. La ce să ne așteptăm?

S.I: E foarte important ce se întâmplă și cum se poziționează structurile de forță din Moldova, adică serviciile secrete, care au fost deja decapitate, cel puțn formal. Un prim ministru ales, dar nerecunoscut de guvernul în funcție și un parlament ales, dar nerecunoscut de guvernul în funcție au produs niște înlocuiri în funcții. E important cum se vor purta funcționarii din poliție, din servicii, din ministere. Este o bătălie foarte dură în momentul acesta. Eu cred că totuși va prevala presiunea internațională. O țară ca Moldova, de 3 milioane de oameni, falită din punct de vedere bugetar, nu poate rezista fără sprijin internațional. Fără Bruxelles, fără Washington și chiar și fără Moscova nu văd cum poți să reziști în Republica Moldova cu un guvern. Până unde să te duci și ce să faci?

Rep: În ce măsură a contat faptul că Uniunea Europeană a ieșit oficial și recunoaște Guvernul Maia Sadu?

S.I: Serviciul de Acțiune Externă, ministerul de externe al Uniunii Europene, a ieșit neobișnuit de clar. Nu am văzut niciodată un comunicat mai clar decât acesta, în care au recunoscut alegerile, deciziile Parlamentului și nici nu a fost vorba vreo clipă de aceste decizii ciudate ale Curții Constituționale din Moldova. Dacă domnul Filip vrea să continue ca prim ministru, nu știu ce fel de acord de asociere mai duce înainte. Care e planul? Pentru ce rămân la guvernare? Ca să facă, din moment ce toți partenerii internaționali ți-au spus gata, stop joc? Este o situție ciudată.

Moldova nu este nici măcar România. Este o țară închisă, de trei milioane, nici măcar trei milioane pentru că mulți au plecat. E falită bugetar pentru că ei s-au aruncat la cheltuieli, ca și România de altfel, iar în toamnă vine nota de plată. Fără FMI ei nu pot să facă nimic în momentul de față. Ori, dacă te-ai certat cu toată lumea și nimeni nu te acceptă ca guvern legitim, nu prea văd cum ai putea să guvernezi în continuare. Bun, sunt alegerile acestea fantomatice pe care le-au declarat ei în 6 septembrie. E destul de puțin probabil că se va ajunge acolo...

 
Sorin Ioniță, Expert Forum, despre tenisunile politice din Republica Moldova