Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine își asumă eșecul lamentabil al României la ONU? ”Guvernul PSD-ALDE, principalul vinovat”

dragnea_profil_2.jpg

Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
Facebook

România a pierdut competiția pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Ar fi trebuit să fie doar o farmalitate câștigarea luptei cu Estonia, însă România a pierdut clar cursa, acumulând mai puțin de jumătate din voturile obținute de contracandidata sa. ”Intervențiile haotice ale Guvernului PSD-ALDE au dus la acest deznodământ”, declară, într-un interviu acordat RFI, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

Au trecut mai bine de 3 zile de la unul din cele mai severe eșecuri diplomatice ale României din ultimii ani și nicio instituție nu și-a asumat în mod clar, responsabil situația. Este vorba despre pierderea cursei pentru o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, competiție în care România a intrat ca favorit cert în fața unuia din cele mai mici și mai puțin influente state la nivel european: Estonia. La conferința de la New York, de la finalul săptămânii trecute, Estonia a obținut 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de numai 58 de țări.

În acest condiții, președintele Klaus Iohannis a criticat voalat coaliția PSD-ALDE pentru ceea ce șeful statului a numit ”declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive”.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a afirmat că e momentul ca șeful statului să își asume acest eșec diplomatic, ca titular al deciziilor ce țin de politica externă a țării.

Cine se face vinovat, așadar, de acest eșec foarte important la nivel diplomatic?

”Fără îndoială, intervențiile guvernului PSD-ALDE în chestiunea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim au contat foarte mult. Nici discuțiile despre justiție nu au ajutat România”, spune la RFI fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care subliniază că ”acum un an România avea deja susținerea a 100 de state”, în final ajungând să fie susținută de numai 58.

Fostul șef al diplomației române spune că ”reacția haotică, bâlbâită, neprofesionistă, fără niciun fel de pregătire prealabilă (n.r. a Guvernului PSD-ALDE), care a nemulțumit toate părțile implicate, stă la baza aceste decizii. Tratarea în acest mod a uneia dintre cele mai sensibile chestiuni la nivel global a generat căderea credibilității României de o manieră devastatoare pentru o perioadă destul de lungă de timp”.

Cristian Diaconescu explică totodată cât de importantă este poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: ”acești membri nepermanenți pot fi foarte importanți în anumite situații, ei pot chiar genera sau bloca rezoluții ale ONU. Pot participa în acest mod la marile decizii de la nivel global. În plus, pierzând acest loc, România pierde și la nivelul încrederii pe plan mondial”.

Cristian Diaconescu afirmă că este acest tip de atitudine neprofesionistă, cum a fost cea a Guvernului român îbn această chestiune, este impardonabilă.

Ascultă:

 
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, despre eșecul României la ONU