Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meleșcanu, despre criza din Republica Moldova: Singura soluție, întoarcerea la popor

Teodor Melescanu, sustinut de PSD pentru sefia Senatului

Teodor Meleșcanu
Image source: 
Facebook/Teodor Meleșcanu)

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon. Ambasadorul urmează să aibă discuții și cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Meleșcanu a mai spus că România a făcut un apel la calm pentru toate forțele politice din Moldova. Sâmbătă, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a liderului formațiunii PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

În legătură cu Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile statului român urmăresc îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat membru care ocupă Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unei garanții că acesta se va realiza”, a declarat Teodor Meleșcanu, potrivit mediafax.ro.

Ministrul de Externe a avut un punct de vedere și despre alegerile anticipate din Moldova. „Situația este dificilă. CCR din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern. Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii. Cred că în asemenea cazuri grave singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate de pe 6 septembrie nu cred că ar fi o problemă foarte mare având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a precizat Meleșcanu.

Întrebat dacă Ministerul de Externe recunoaște guvernul Maiei Sandu, Meleșcanu a dat următorul răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.