Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: 10 candidați la succesiunea Theresei May, Boris Johnson favorit

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Zece candidați și-au anunțat înscrierea în competiția pentru alegerea noului lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Câștigătorul o va înlocui în funcție pe Theresa May, care a demisionat pe 7 iunie, preluând și funcția de prim ministru. 

Cei 10 deputați - număr record - au reușit să strângă fiecare cel puțin opt semnături de sprijin din partea colegilor din grupul parlamentar al partidului de guvernământ. 

Drintre aceștia, opt sunt bărbați și două femei - Esther Mc Vey, fost ministru al muncii și pensiilor, și Andrea Leadsom, fost ministru al relației cu parlamentul. 

Favorit clar este fostul ministru de externe și primar al Londrei, Boris Johnson, creditat de un recent sondaj în rândurile membrilor Partidului Conservator cu un sprijin de 43%, urmat la mare distanță de ministrul agriculturii și mediului Michael Gove și ministrul de externe, Jeremy Hunt.

Urmează alte câteva nume grele din Partidul Conservator, ministrul de interne, Safid Javid, ministrul sănătății Matt Hancock și fostul ministrul pentru ieșirea din Uniunea Europeană - Brexit - Dominic Raab.

În sfârșit, două nume mai puțin cunoscute, Rory Stewart, ministrul dezvoltării internaționale și fost diplomat, și Mark Harper, fost ministru în diferite posturi sub fostul premier David Cameron, dar căzut în dizgrație sub premierul May.

Procesul de alegere a noului lider Conservator începe cu tururi de scrutin succesive la care participă cei 313 deputați Conservatori. 

Brexit - tema de campanie

Primul tur de scrutin are loc pe 13 iunie și după acest tur sunt eliminați candidații are au întrunit sub 5%, adică mai puțin de 16 voturi, iar pe 18 iunie va avea loc al doilea tur de scrutin în care sunt eliminați candidații care au întrunit sub 10%, adică mai puțin de 32 de voturi.

Candidații la funcția de lider al Partidului Conservator
Rândul de sus de la stânga: Dominic Raab, Esther McVey, Rory Stewart, Boris Johnson, Safid Javid;
Rândul de jos de la stânga: Andrea Leadsom, Matt Hancock, Michael Gove, Jeremy Hunt, Mark Harper

Începând cu al treilea tur de scrutin, candidatul clasat pe ultimul loc este eliminat și votarea continuă până ce rămân doar doi candidați, în tururi de scrutin având loc pe 19 și 20 iunie.

Acești doi candidați vor fi supuși începând cu 22 iunie votului poștal al membrilor Partidului Conservator, al căror număr este estimat între 140000 și 160000, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 22 iulie.

Atunci premierul May își va înainta demisia din funcția de prim ministru și noul lider al Partidului Conservator va fi desemnat noul prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.

Subiectul principal al campaniei pentru alegerea noului lider va fi fără îndoială Brexit, toți candidații promițând să respecte rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE..

Johnson a declarat că dacă va deveni prim ministru, Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombre 2019 cu sau fără acord.

El dorește redeschiderea negocierilor cu UE pe marginea acordului încheiat cu liderii Uniunii de premierul May, amenințând că în caz contrar nu va plăti cele 39 de miliarde de lire sterline convenite prin acest acord.

Raab și McVey promit un Brexit dur, fără acord, în timp ce Gove dorește amânarea Brexit până la 31 decembrie 2020, iar Hunt pare să devină candidatul adepților unui Brexit soft.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ