
Politică
Mihai Fifor la RFI: În PSD nu sunt epurări; o susținem pe Viorica Dăncilă la șefia partidului
Mihai Fifor executata Viorica Dancila Teodorovici exotic.jpg

Reporter: Viorica Dăncilă a anunțat că va candida la președinția PSD. O veți susține?
Mihai Fifor: Cu siguranță, cu siguranță, nu văd de ce nu am susține premierul, pentru că eu cred că partidul are nevoie de stabilitate și cred că partidul trebuie să se pregătească cât mai bine și cât mai repede pentru a intra în bătălia ce urmează la sfârșitul anului, respectiv bătălia pentru alegerea președintelui României. Avem o vară foarte încărcată, în care PSD pe de o parte își continuă guvernarea și eu spun și afirm cu toată tăria și responsabilitatea că facem o guvernare bună pentru români și totodată ne vom pregăti pentru agenda electorală, pentru că suntem foarte interesați să avem un candidat cât mai puternic pentru prezidențiale.
Rep.: Imediat după ce PSD a pierdut alegerile europene și Liviu Dragnea a fost trimis la închisoare, acei social-democrați percepuți ca fiind apropiați ai fostului președinte au fost înlocuiți din funcție, fie în PSD, fie în Guvern. De ce ați simțit nevoia să faceți asta?
M.F.: Eu n-aș merge pe această idee, sună aproape a epurare ce spuneți dvs.. Nu, nu s-au întâmplat asemenea lucruri. De la partid, cel care s-a retras pentru un timp este secretarul general, respectiv domnul Codrin Ștefănescu.
Rep.: S-a retras sau a fost demis?
M.F.: Eu n-aș spune, n-a primit un vot în Comitetul Executiv pentru a continua această activitate.
Rep.: A cerut el să fie înlocuit?
M.F.: Nu, a fost o decizie a Comitetului Executiv, evident că n-a cerut dânsul.
Rep.: Deci nu s-a retras.
M.F.: Eu zic că în mod elegant, domnul Codrin Ștefănescu în urma deciziei CEX-ului s-a retras și e în continuare în partid, e colegul nostru, e prietenul nostru și probabil că va continua să aibă o carieră în cadrul partidului. Nu putem vorbi de faptul că au înlăturați oameni ai președintelui Dragnea. Nici nu știu dacă e corect să discutăm despre oameni ai președintelui Dragnea sau oameni ai oricărui alt coleg, suntem o echipă și suntem un partid mare, cu o viață politică dinamică, un partid cu o resursă umană foarte bine pregătită și foarte numeroasă.
”Au existat și momente mai tensionate”
Rep.: Viorica Dăncilă care o perioadă îndelungată a făcut tot ce i-a cerut Liviu Dragnea nu are o problemă acum?
M.F.: Eu aș spune că doamna Viorica Dăncilă ca prim-ministru al alianței PSD-ALDE și ca președinte executiv al partidului nostru, a pus în aplicare programul de guvernare (...). A pus în aplicare decizii ale Comitetului Executiv Național.
Rep.: Dar chiar dânsa a spus recent că nu a fost lăsată să se implice în realizarea legii bugetului.
M.F.: Au fost cu siguranță și momente mai tensionate sau mai complicate, dar vă pot spune că primul-ministru al României a avut o atitudine fermă și consecventă în ceea ce privește buna guvernare și punerea în aplicare a foii de parcurs care este programul de guvernare al partidului.
Rep.: Unii comentatori observă că PSD-ul se dezice mult prea ușor de epoca Dragnea.
M.F.: A fost o etapă a partidului nostru. Aș fi ipocrit dacă aș spune că nu ne-a afectat foarte mult ceea ce s-a întâmplat cu președintele partidului nostru. Îi doresc să fie puternic și să treacă cu bine peste această încercare, dar trebuie să continuăm și facem lucrurile acestea cu... evident, avem o strângere de inimă și o tristețe, pentru că nu a fost ușor. Pe de altă parte, nici ce s-a întâmplat la alegerile europarlamentare nu ne-a mulțumit. Am simțit semnalul pe care cetățenii români ni l-au adresat, l-am luat în serios și cred că lucrul acesta se va vedea în tot ceea ce PSD va întreprinde în perioada imediat următoare.
”Legile justiției nu sunt acum pe agenda PSD”
Rep.: Ce înseamnă că PSD renunță la modificările legislative din domeniul justiției?
M.F.: PSD nu va avea în agendă în perioada următoare această temă, în speță modificarea actelor normative sau noi acte normative ce țin de domeniul justiției. Eu cred că e un capitol care în momentul de față nu ține agenda partidului nostru. Asta nu înseamnă că în ceea ce privește de pildă abuzurile care s-au petrecut sau abuzurile care pot fi semnalate în ceea ce privește actul de justiție PSD nu o să aibă reacție.
Rep.: Renunțarea la modificările din justiție presupune și abrogarea unor decizii luate deja? De exemplu, veți desființa Secția specială de anchetare a magistraților?
M.F.: Acesta este un lucru pe care nu l-am luat în discuție, adică sunt decizii ale Parlamentului, sunt legi votate în Parlamentul României (...). Prin urmare, nu văd care ar fi rațiunea pentru care aceste legi ar trebui abrogate. Ele sunt votate, sunt votate de Parlamentul legitim constituit, așa că nu am cum să comentez acest lucru.