Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE își nuanțează poziția privind criza din Republica Moldova

mae_pozitie_criza_republica_moldova.jpg

Teodor Meleșcanu, schimbare de poziție pe tema crizei din Republica Moldova? (Sursa foto: gov.ro)
Teodor Meleșcanu, schimbare de poziție pe tema crizei din Republica Moldova? (Sursa foto: gov.ro)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a publicat marți un comunicat de presă, în care contrazice practic ce spunea luni ministrul Teodor Meleșcanu pe tema tulburărilor politice din Republica Moldova.

MAE precizează marți că ”având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

Cu alte cuvinte, MAE tinde să recunoască alianța dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din ACUM, conduși de Maia Sandu.

Cu doar o zi în urmă, însă, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, spunea în nume personal că singura soluție la criza din Republica Moldova o reprezintă organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie, adică exact ceea ce solicită oligarhul Vlad Plahotniuc.

Potrivit MAE, ”România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE”.

Conform comunicatului, ”România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”.

Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul.

Sâmbătă, Legislativul de la Chișinău numise un nou premier, Maia Sandu și învestise un nou Guvern.

Președintele interimar al Republicii Moldova, Pavel Filip, a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.