Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Bolile transmisibile la animale în atenția UE

porci_pesta.jpg

Image source: 
pixabay.com

Oficialii europeni din agricultură au discutat la București despre bolile transfrontaliere la animale, în cadrul unei conferințe la nivel înalt care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Subiectele abordate au vizat teme precum: perspectiva fermierilor privind managementul riscului în bolile transfrontaliere, în vederea asigurării continuității activității, asistența pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcină Africană (PPA) și Pesta micilor rumegătoare.

Ministrul agriculturii Petre Daea i-a mulțumit comisarului european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis Andriukaitis pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani, din momentul apariției Pestei Porcine Africane în țara noastră.

De asemenea, ministrul a realizat o analiză a evoluției PPA în România, declarând că, încă de la apariția primului focar, au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în Planul de Contingență, realizându-se un cuplaj instituțional al tuturor celor implicați în combaterea PPA și a evidențiat, totodată, că stoparea înaintării virusului a fost posibilă și datorită consultanței tehnice de care a beneficiat țara noastră și a sprijinului financiar primit din partea Comisiei.

Comisarul european a afirmat că este încurajată dezvoltarea de strategii comune la nivel european, cooperarea și coordonarea între Statele Membre fiind unul dintre elementele cheie în asigurarea protecției sănătății animalelor.

 

Ministrul apărării naționale, Gabriel-Beniamin Leș, deschide astăzi ce-a de-a patra reuniune a Forumului consultativ privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare și securitate, organizat la București de către Agenția Europeană de Apărare  împreună cu Direcţia generală pentru Energie a Comisiei Europene.

La reuniune vor participa peste 130 de reprezentanţi din 22 state membre ale UE, patru state din afara UE, precum şi oficiali ai Statului Major Militar al UE şi NATO. Această etapă se va axa pe explorarea modului în care evoluţia tehnologică şi legislativă în domeniile eficienţei energetice, energiei regenerabile şi a protecţiei infrastructurilor critice energetice pot fi aplicate cu succes în domeniile apărării şi securităţii.

 
Rubrica Jurnal european din 12 iunie 2019