Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moțiunea de cenzură se votează marți. Vor face nemulțumiții din PSD pasul decisiv?

cristian_pirvulescu_referendum_familie_psd.jpg

Politologul Cristian Pîrvulescu
Sursa imaginii: 
site-ul SNSPA

Moţiunea de cenzură, semnată de 173 de parlamentari a fost citită în plenul Camerelor reunite, în prezenţa unui număr redus de parlamentari. Deputatul PNL Raluca Turcan, recunoaște că nu sunt încă suficiente voturi, dar ”jocul merge mai departe”. Documentul este intitulat ”Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”.

Demersul PNL, USR și PMP, susținut și de UDMR, se concentrează pe ofensiva pornită de PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate împotriva justiției și a luptei anticorupție, dar face referiri și la umilirea românilor din diaspora care au fost nevoiți să stea pe 26 mai la cozi uriașe pentru a putea vota.

 Pe de altă parte, Administrația Prezidențială anunță că joi va fi semnat acordul politic propus partidelor politice de președintele Klaus Iohannis. O înțelegere căreia îi vor da curs PNL, USR, PRO România și Partidul Mișcarea Populară. Un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Ce valoarea are acest document fără ca el să fie semnat și de coaliția la putere am discutat cu politologul Cristian Pîrvulescu. Pe care l-am întrebat mai întâi dacă moțiunea de cenzură a opoziției are vreo șansă să treacă. “Există o nemulțumire crescândă a multor social-democrați. Ea vine atat din randul sustinatorilor lui Liviu Dragnea care sunt nemulțumiți de modul în care noua conducere a partidului se raportează la fostul președinte, există alții care au interpretat votul din 26 mai ca pe un avertisment și care și-ar dori ca partidul să tragă învățăminte și nu sunt convinși că aceste învățăminte pot fi trase la guvernare ci mai degrabă în opoziție, un partid se reformează în opoziție și nu la putere…Pe de altă parte există rațiunea de partid care face ca doamna Dăncilă, atâta timp cât este premier să poată împărți resurse și asta i-a atras sprijinul liderilor locali, a președinților de consilii județene dar și a primarilor …Toată lumea are interesul la nivel local să aibă acces la resurse….Cadoul pe care l-a făcut deja cu alegerea directă a președinților de consilii județene apoi discuția în jurul codului administrativ arată cam care este strategia doamnei Dăncilă pentru a-și consolida puterea…Vor fi nemulțumiții suficient de hotărâți să facă pasul decisiv la momentul votului moțiunii de cenzură? Mi-e greu să vă spun acum.”, explică Cristian Pîrvulescu.

Moțiunea de cenzură va fi votata marți, 18 iunie.