Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Andrzej Duda, în vizită în SUA. Polonia, hub de securitate pe flancul estic al NATO?

trump.jpg

Polonia rămâne vârful de lance al NATO pe flancul estic
Polonia rămâne vârful de lance al NATO pe flancul estic

Andrzej Duda, președintele Poloniei, este în a două să vizită oficială la Casă Albă, iată în mai puțin de zece luni. În comparație cu alți lideri din Europa Centrală și de Est, președintele Poloniei poate părea un favorizat. Precedentă vizită s-a soldat cu un semi-eșec, ar spune unii, fiindcă vizită precedentă avea loc abia după doi ani de încercări asidue la nivel diplomatic de a organiza o vizită oficială a președintelui Duda la Casă Albă. Iar în timpul vizitei precedente tot ce s-a reușit a fost semnarea unei declarații politice, un soi de angajament că SUA își va extinde prezența militară în Polonia și tot atunci a fost lansată formularea “Fort Trump” pentru o baza militară americană de proporții într-un viitor nedefinit.

Semi-eșecul precedent era legat și de formă sau modul în care era semnată acea declarație, și anume cu Donald Trump așezat imperial în față biroului iar Andrzej Duda semnând umil la un colț de masă acea înțelegere sau declartie. Fără a încerca să luăm în derizoriu, acel moment a fost pe larg discutat în Polonia în septembrie 2018, iar mulți au criticat acel eșec de imagine. Totuși atunci Polonia reușea să își relanseze relația cu SUA, după un an catalogat că fiind dezastruos din punct de vedere diplomatic. Trebuie să ne reamintim aici subiectele legate de istoria evreilor și interpretarea Holocaustului și a urmărilor sale. 

Ce subiecte sunt  pe masa de negocieri cu Casă Albă

Vizită oficială ce începe astăzi – o vizită și un turneu oficial în SUA de 6 zile - este o încercare de a corectă acel semi-eșec din toamna trecută, și de a avansa o agenda care are și implicații regionale, în special pentru Flancul Estic al NATO.

Președintele Duda este însoțit în delegația oficială de Ministrul Apărării care va semna și el acorduri tehnice militare. Așadar, subiectul principal pe care l-a anunțat administrația prezidențială poloneză este mărirea numărului de trupe americane pe teritoriul Poloniei și achiziția a 32 de avioane F-35 pe viitor, un contract care ar costă cel puțîn $2.5 mlrd. Aceste două subiecte vor fi însoțite de o declarație politică.

În prezent pe teritoriul Poloniei sunt în jur de 4000 de soldați americani, iar că urmare a acordului ce va fi semnat astăzi numărul va crește până la 5000. Paractic prin vizită din această săptămâna Polonia vrea să își afirme statul de punct nodal (sau “hub”) de Securitate al Flancului Estic al NATO, ceea ce corespunde strategiei de lungă durata a Varșoviei. Și, iarăși drept componentă esențială este acel “Fort Trump” sau baza militară de proporții, care nu va dispărea de pe agenda și care e posibil să revină în forță că tema principala în toamna atunci când în Polonia este așteptat Donald Trump, iată, și el, pentru o a două vizită oficială în Polonia. Acesta va primi o invitație oficială astăzi de a comemora pe 1 septembrie 2019, 80 de ani de la atacul Germaniei naziste asupra Poloniei și, respectiv, inceptului celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, mulți și-ar dori tot atunci semnarea unui acord asupra acestei baze militare să aibă loc. Însă, Polonia se pare că va trebui să clarifice un alt dosar greu drept conditionalitate din parte Washingtonului pentru baza militară, și anume, problema restituirii proprietăților evreilor morți în Holocaust. Pe acest dosar, Polonia are de înfruntat nu atât Casă Albă cât un Congress foarte sceptic și hotărât să obțînă o lege specială din partea Poloniei în acest sens.   

Există și alte implicații ale vizitei oficiale a lui Duda?

Lista de teme în relația bilaterală este evident mult mai lungă. Pe masă sunt subiecte că colaborarea în domeniul energiei acolo unde Polonia își dorește să cumpere mai mult gaz american, dar și, se vor discuta de aasemenea subiecte legate de colaborarea în domeniul oncologiei și a noilor tehnologii. Aceste subiecte vor fi abordate pe parcursul celor 6 zile timp în care președintele polonez se va află la Houston și alte orașe americane.

Pentru Andrzej Duda turneul din SUA se vrea, printre altele, și un soi de pre-lansare a să în campania pentru prezidențialele poloneze care vor avea loc în luna mai 2020. Deci, vizită din această săptămâna este și un exercițiu de imagine, nu în ultimul rând.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski