Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renew Europe: grupul politic care marchează sfârșitul liberalilor în PE

renew europe logo

Renew Europe este noul grup creat în Parlamentul European, al treilea ca importanță, urmaș al vechiului ALDE și condus pentru moment tot de Guy Verhofstadt. Delegația franceză și cea română sunt importante în sânul acestui grup unde conducerea interimară este asigurată de Nathalie Loiseau și Dacian Cioloș. 

Unde au dispărut liberalii europeni în urma alegerilor din 26 mai? Ei s-au pierdut în fostul grup ALDE, numit de acum Renew Europe – Reînnoim Europa, unde delegația franceză macronistă și cea română (USR Plus) sunt numeroase. 

Guy Verhofstadt, care dorește acum un  mandat de președinte al Parlamentului European pentru doi ani și jumătate, a fost imediat de acord să renunțe la propria-i ideologie si la poziția de șef de grup. 

Francezii au insistat ca mențiunea liberală să dispară complet din acest grup care numără astazi 110 membri, cu 41 mai mult decât ALDE. Cu o delegație de 21 de eurodeputați, Franța se simte în poziție de forță, dar n-a reușit să impună un nume franțuzesc pentru grup. 

Și tot francezii  au pus ochii pe șefia grupului care ar fi trebuit să-i revină macronistei Nathalie Loiseau, fosta ministră a afacerilor europene. Împreună cu Dacian Cioloș, ea asigură acum conducerea interimară a grupului. 

Dar negocierile nu merg așa cum crezuse Parisul, lui Loiseau i se opun deputata europeană veterană  Sophie t’Veld și suedezul Fredrick Federley. Iar Loiseau nu are simțul politic necesar în astfel de situații și nici nu dă dovadă de respect. 

Într-o întâlnire informală cu câțiva ziariști francezi, ea și-a criticat colegii, i-a vorbit de rău folosind expresii ca „omul ăsta e o ectoplasmă care n-a făcut niciodată nimic” (referitor la Manfred Weber) sau „ăla e un acrit” (referitor la colegul său Jean Arthuis). 

Toate acestea au apărut apoi într-un articol publicat de ziarul belgian Le Soir, care a primit informația de la presa franceză. Jean Arthuis a răspuns printr-un text ironic pe Twitter în care spunea „salut inteligența politică a lui Nathalie Loiseau”.

Sunt și alte probleme legate de acest grup nou din Parlamentul European. Una din ele este dorința celor doi deputați europeni ai partidului Pro România de a fi primiți in Renew Europe.  

Loiseau, în acord cu Cioloș, le-a refuzat aderarea lui Victor Ponta și lui Corina Crețu, dar ei au aderat între timp la Partidul Democrat European, ceea ce le-ar putea deschide drumul către noul grup format la Bruxelles. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan