Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rareș Bogdan, despre disensiunile din Opoziție: Orice calcul politicianist trebuie să înceteze

Rares Bogdan embargo petrolier Rusia inceput.jpg

Rareș Bogdan salută embargoul petrolier al UE pentru Rusia
Rareș Bogdan salută embargoul petrolier al UE pentru Rusia
Sursa imaginii: 
Facebook/Rareș Bogdan

Eventuale alegeri anticipate pot avea loc cel mai devreme de Ziua Îndrăgostiților, însă nouă luni de zile pot fi catastrofale pentru România, declară la RFI liberalul Rareș Bogdan. El spune că PNL așteaptă ca o bună parte dintre parlamentarii ALDE, în primul rând, dar și PSD să conștientizeze pericolul în care se află țara și să voteze moțiunea de cenzură a Opoziției. Viitorul eurodeputat mai precizează că PNL nu ar avea ce căuta într-un eventual Guvern de largă uniune națională.

Rareș Bogdan speră ca unii parlamentari PSD și ALDE să voteze moțiunea de cenzură: ”Așteptăm ca o bună parte din senatorii și deputații ALDE, în primul rând, dar și PSD să conștientizeze exact pericolul în care se află România, să se uite pe cifrele bugetare, să se uite pe deficit (...). Dacă există oameni responsabili în PSD și vreau să cred că există, oameni care înțeleg că acest partid a derapat de la drumul său firesc, vor vota această moțiune de cenzură, pentru că Guvernul este un pericol, actualul Guvern este un pericol pentru parcursul României. În cazul celor de la ALDE, așteptările mele sunt și mai mari, pe o parte dintre ei îi cunosc, au fost colegi cu colegii mei actuali din PNL și cred că au înțeles că aventura în care au intrat alături de Călin Popescu Tăriceanu este o aventură sortită eșecului și vor înceta să mai rămână în această grupare, încercând o repoziționare în cadrul Parlamentului”.

Întrebat ce li se oferă la schimb parlamentarilor Puterii, pentru a vota moțiunea de cenzură, liberalul a răspuns: ”Eu personal nu le ofer nimic, dar liderii PNL sunt convins că le oferă de la funcții în Parlament, la multe alte lucruri. Eu cred că cel mai important lucru este ca noi să nu ne alăturăm în nici un fel celor două formațiuni, adică în nici un caz să nu vorbim despre Guvern de largă uniune națională, noi nu avem ce căuta umăr la umăr lângă cei care au dus România în situația în care este astăzi, de la o țară stabilă să ajungă în situația actuală, cei care au distrus pur și simplu imaginea României (...), dar cred că există oameni raționali între ei, nu cred că toți sunt la fel (...) și cred că vor fi oameni rezonabili în cadrul celor două formațiuni politice, care pot să-și facă chiar un calcul politic extrem de clar: rămânând la guvernare, situația României devenind din ce în ce mai gravă din punct de vedere economic, șansele ca PSD și ALDE să obțină scoruri mai bune la alegerile următoare sunt extrem de mici. Deci șansa ca ei să se regăsească pe liste câștigătoare la alegeri va fi foarte mică. Așa că dacă își fac chiar și un calcul politic meschin, ar ieși din guvernare și ar da guvernarea altor formațiuni, încercând să se reconsolideze în Opoziție. Dacă aș fi în locul lor, aș gândi chiar și așa, extrem de cinic, dar extrem de profitabil pentru mine, ca parlamentar”.

 

Replică pentru Dacian Cioloș

 

Rareș Bogdan le dă o replică celor de la USR-PLUS, care vor alegeri anticipate: ”Anticipatele pot avea loc și suntem oameni rezonabili care cunoaștem Constituția României, abia la trei luni după alegerile prezidențiale, adică cel mai devreme este de Ziua Îndrăgostiților, când pot avea loc alegeri anticipate și aceea într-o modalitate extrem de greoaie, deci putem avea peste nouă luni alegeri anticipate. Mie îmi este extrem de teamă că lăsând actualul Guvern incompetent la conducerea treburilor României, plin de analfabeți funcționali și nu numai, va fi foarte greu pentru orice Guvern, fie condus de Ludovic Orban, fie condus de Dacian Cioloș sau de orice alt premier, să ridice România din noroiul în care va intra. Nouă luni de zile pot fi catastrofale pentru această țară, dacă ne uităm pe cifrele economice, cifrele matematice, care nu mint. Așa că în acest moment, orice calcul politicianist trebuie să înceteze și trebuie să luăm un exemplu pe care ni l-au dat frații noștri, pe care îi privim prea de la distanță și prea parcă ar fi în Oseția de Nord sau în Georgia și nu la o ruletă a istoriei căzuți de pe harta europeană. Frații noștri din Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au înghițit o broască râioasă, doar pentru a salva țara din ghearele unui oligarh”.