Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extrema dreaptă din PE se va numi „Identitate și democrație”

d87sduwwkaahxrn.jpg-large.jpeg

Le Pen Zanni
Fondatoare si Presedintele noului grup de extrema drepata, Marine LePen si Marco Zanni
Image source: 
RFI

„Identitate si Democrație”, noul grup de extremă dreaptă din Parlamentul European își începe existența de o manieră controversată. Ziariștii invitați pentru conferința de presă la Bruxelles au protestat împotriva aplauzelor din sală în urma fiecărui discurs. 

Marine LePen încearcă formarea unui nou grup de extremă dreaptă în Parlamentul European, dar fără naționaliștii lui Matteo Salvini. 

De data aceasta ea a adunat 73 de eurodeputați din 9 țări ale UE, aceasta ar fi a șaptea încercare a extremei drepte din UE se a-și forma un grup solid. Delegațiile italiană și franceză sunt cele mai numeroase. 

Le Pen a recunoscut că se aștepta la un proiect mai ambițios și mai impunător, dar a remarcat că grupul nou creat își dublează numărul de membrii față de fosta structură. 

„Identitate si Democrație” este urmașul Europei Națiunilor si Libertăților” a cărui membră a fost  Marine Le Pen însăși la un moment dat și care număra doar 36 de membrii. 

Franța este deci reprezentată de 22 de membrii ai Rassemblement National, iar Italia aduce cei 28 de membri. Belgia, Olanda, Cehia și alte țări sunt de asemenea reprezentate. 

Dar Salvini a preferat să se afilieze cu alte forțe politice, la fel si puternica delegație britanică a partidului Brexit, ca si spaniolii reprezentând partidul Vox. 

In lipsa acestora, „Identitate szi Democrație” pare totuși să poată supraviețui. Președinția grupului va fi asigurată de un italian, Marco Zanni, fost ales pe listele Mișcării Cinci Stele. 

Iar grupul a vrut să-și înceapă existența în forță și în parte a și reușit. Presa invitată la conferința de presă la Bruxelles s-a prezentat în număr mare, dar a protestat când eurodeputații au început să se aplaude între ei și să ovaționeze fiecare discurs.