Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea liderului Conservator: Boris Johnson în frunte după turul I

bori_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson își confirmă statutul de favorit la funcția de lider al Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
Sky News

Boris Johnson a ieșit detașat în frunte în primul tur de scrutin al alegerii noului lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Alegerea a devenit necesară ca urmare a demisiei din funcție a prim ministrului Theresa May. 

Fostul ministru de externe și primar al Londrei și-a confirmat statutul de favorit obțînând 114 voturi din totalul de 313 deputați ai Partidului Conservator care participă la scrutin.

Johnson a fost urmat la mare distanță de actualul ministru de externe, Jeremy Hunt, cu 43 de voturi și de ministrul agriculturii și mediului, Michael Gove. 

Pe următoarele locuri s-au situat fostul ministru pentru ieșirea din Uniunea Europeană, Dominic Raab, cu 27 de voturi, ministrul de interne Safid Javid, 23, ministrul sănătății, Matt Hancock, 20 și ministrul dezvoltării internaționale, Rory Stewart, cu 19. 

Trei din cei 10 candidați înscriși în cursă au fost eliminați din competiție deoarece nu au întrunit pragul minim de 17 voturi pentru a se menține în al doilea tur de scrutin: fostul ministru al relației cu parlamentul, Andrea Leadsom, 11, deputatul Mark Harper, 10, și fostul ministru al muncii și pensiilor, Esther McVey cu 9. 

Chestiunea Brexit

Pe 18 iunie va avea loc al doilea tur de scrutin în care sunt eliminați candidații care au întrunit sub 10%, adică mai puțin de 32 de voturi.Sursa imaginii: 
BBC

Începând cu al treilea tur de scrutin, candidatul clasat pe ultimul loc este eliminat și votarea continuă până ce rămân doar doi candidați, în tururi de scrutin având loc pe 19 și 20 iunie.

Acești doi candidați vor fi supuși începând cu 22 iunie votului poștal al membrilor Partidului Conservator, al căror număr este estimat între 140000 și 160000, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 22 iulie.

Atunci premierul May își va înainta demisia din funcția de prim ministru și noul lider al Partidului Conservator va fi desemnat noul prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.

Subiectul principal al campaniei de alegere a noului este Brexit, cu Johnson promițând că Marea Britanie va ieși din UE cu sau fără acord pe 31 octombrie 2019, în timp ce Gove propune o amânare până la 31 decembrie 2020, iar Hunt se opune ieșiri fără acord.