Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD: Congres pe 29 iunie. Dăncilă candidează. Partidul nu are un prezidențiabil. Începe să se obișnuiască cu opoziția?

dancila_scotoasa.jpg

Sursa imaginii: 
http://gov.ro/ro/media/foto

PSD s-a reunit joi în ședința Comitetului Executiv pentru a stabili detaliile organizării congresului din 29 iunie. Viorica Dăncila își menține candidatura, fără o echipă. Neoficial social-democrații au discutat la întâlnirea de joi și despre o remaniere extinsă a Guvernului.

La RFI, jurnalistul Florin Negruțiu spune ca după congresul din 29 iunie, Viorica Dăncilă va deveni  președintele PSD dar de fapt partidul va fi condus de baronii formațiunii pentru că nimeni nu îi recunoaște autoritatea actualului premier.

“Ce se întâmplă de două săptămâni în PSD e o bătălie între baronii locali ai partidului. Prin decizia de a se face congres pe 29 iunie, în care va fi înscăunată doamna Viorica Dăncilă a câștigat axa baronilor Oprișan-Bădălău în detrimentul baronilor Stănescu, Ciolacu, Lia Olguța Vasilescu, Firea…. În acest moment nu există un lider care să împace toate taberele în spatele căruia să se alinieze toți baronii locali. Este o sfâșiere între diveresele tabere conjuncturale conduse de câte o căpetenie locală iar doamna Dăncilă profită de faptul că este premier și în virtutatea acestui rol probabil va fi instalată și șefă la PSD. Asta nu înseamnă însă că doamna Dăncilă va conduce partidul cum l-a condus Liviu Dragnea sau Adrian Năstase sau Ion Iliescu sau Victor Ponta . Doamna Dăncilă este acolo pusă tot de paie pentru că nimeni în PSD nu o consideră un lider autoritar puternic. De asta nici nu o văd pe doamna Dăncilă stând foarte mult în fruntea partidului, probabil va fi ținută acolo cât timp va fi premier al României.“, explică Florin Negruțiu.

Pactul pentru România europeană a fost semnat. Doar de președinte alături de opoziție. Au fost la Palatul Cotroceni liderii PNL, USR, PRO România și PMP. Cei de la PSD-ALDE nu au dat curs inițiativei. Vă reamintesc, șeful statului a anunțat că propune acest pact național după consultările avute cu partidele parlamentare, în urma referendumului pe justiție din 26 mai. Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.