Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Surse: Dacian Cioloș candidează pentru președinția grupului Renew Europe

Dacian Ciolos fost premier tehnocrat sefie UE.jpg

Foto: arhivă RFI
Dacian Ciolos ar putea fi primul si singurul român presedinte de grup politic în Parlamentul European
Image source: 
RFI

După retragerea lui Nathalie Loiseau din cursa pentru șefia grupului, Dacian Cioloș are toate șansele să devină presedintele Renew Europe. 

 

După multiple gafe politice, fosta ministră a afacerilor europene si șefa delegației franceze din noul grup centrist din Parlamentul European a fost nevoită să renunțe la ambiția de a prezida grupul.

Francezii au renunțat de altfel cu totul la idee, deși formează delegația cea mai numeroasă din Renew Europe. Ei doresc acum  obținerea președinției unei comisii parlamentare importante. 

De aceea, Dacian Cioloș are toate șansele dacă se înscrie în această cursă, iar surse apropiate lui afirmă că acesta este cazul. 

Cioloș figura deja teoretic pe lista contra candidaților lui Loiseau, dar acum șansele sale cresc. El are intenția de a juca pe cartea echilibrului dintre est si vest in raportul de forțe european. 

In plus, Cioloș – francofon -  s-ar putea baza pe susținerea delegației franceze din grup. 

Cioloș ar fi singurul si primul eurodeputat român președinte de grup politic în Parlamentul European. 

Renew Europe este acum al treilea grup ca importanță, el s-a născut din alianța macroniștilor cu USR-Plus, Ciudadanos, liberalii belgieni, cei olandezi si cei germani. 

Cioloș îi are drept contracandidați pe suedezul Fredrick Ferdeley si pe olandeza veterană la Bruxelles, Sophie in 't Veld.