Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Senatului Franței, Doctor Honoris Causa al USAMV Cluj-Napoca

gerard.jpg

Președintele Senatului Franței Gerard Larcher a primit titlul de Doctor Honoris Cauza al USAMV Cluj-Napoca
Image source: 
RFI/Bianca Pădurean

Președintele senatului francez, Gerard Larcher a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Evenimentul s-a desfășurat la Paris, în cea mai frumoasă ambasadă a României din lume. 

Paris, 12 iunie 2019. Un moment istoric pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, dar și pentru relațiile bilaterale româno-franceze. Un frumos obicei academic este acela de a acorda titlul onorific de Doctor Honoris Causa unor personalități mondiale. De exemplu, fostul președinte francez Jacques Chirac este Doctor Honoris Causa al Universității București, în 1997, iar Prințul Charles al Marii Marii Britanii a primit acest titlu de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în 2017.  De obicei, această ceremonie are loc în universități, într-un cadru festiv, la care participă senatorii universității, îmbrăcați în robe, la o ceremonie cu pași bine stabiliți. De data aceasta, ceremonialul a avut loc în Franța lui Gerard Larcher, însă tot pe teritoriu românesc, adică în sala de teatru a Ambasadei României la Paris. Care este legătura dintre președintele Senatului Francez și Universitatea de Științe Agricole și Medicină veterinară din România, explică rectorul acestei universități, profesorul Cornel Cătoi.

”Acordarea către un medic veterinar faimos în Franța, combinându-se cu recunoștința față de Franța, atât ca și evenimente istorice, dar și pentru dezvoltarea învățământului medical veterinar din România a fost, cred, cea mai potrivită alegere pentru a marca aniversarea universității. Foarte frumos a fost gestul colaboratorilor din Franța din facultăți, din instituții de cercetare: au făcut sute și mii de kilometri ca să fie prezenți la ceremonie, ceea ce arată această solidaritate a medicilor veterinari, a celor care lucrează în cercetare, învățământ agricol și care apreciază prietenia cu România”, a declarat rectorul Cornel Cătoi.

Însemnătatea evenimentului depășește cadrul academic, spune ambasadorul României în Franța, Excelența Sa Luca Niculescu.

”Gerard Larcher este președintele Senatului francez, este al doilea om în statul francez. Faptul că vine la Ambasada României pentru a primi acest lucru, faptul că stă o oră și ceva, aproape două ore, atât la primirea titlului, cât și la întâlnirea de după arată, cu siguranță, faptul că președintelui Senatului i se pare importantă această relație bilaterală, mai ales că decernarea titlului vine după un moment bilateral important, cu o delegație întreagă de senatori români, condusă de președintele Senatului, care a participat la o serie de întâlniri pe care le-am avut cu oficialii francezi. Legat de semnificația politică, s-a văzut și din discursurile celor doi principali vorbitori, rectorul USAMV din Cluj-Napoca și Gerard Larcher, al cărui discurs de răspuns la Laudatio a fost unul foarte bun, cu mult umor, dar și cu punctarea unor elemente politice, pe care, cu siguranță, le-ați observat”, a spus ambasadorul român la Paris.

La eveniment a participat și o delegație a Senatului României, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, personalități ale lumii academice franceze, dar și ambasadorul României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu.

”Trebuie să recunosc, am salutat atât entuziasmul celor care ofereau acest doctorat, în speță rectorul, decanii, senatul universității din Cluj, dar și disponibilitatea președintelui Senatului Franței, care dincolo de specializarea dânsului de veterinar, este unul dintre principalii oameni politici ai Franței și maniera în care s-a comportat, maniera în care a vorbit, maniera în care a stat alături de noi cred că sunt exemplare și m-au impresionat”, a spus ES Adrian Cioroianu.

Gerard Larcher este președintele Senatului Franței din 2014. Membru al Partidului Republican, a fost ales senator în repetate rânduri și a fost Ministru al Muncii între 2004 și 2007, în timpul președinției lui Jacques Chirac. De formație și de meserie medic veterinar, Larcher a fost, printre altele, medicul echipei naționale a Franței de sporturi ecvine.

 

Președintele Senatului Franței a devenit Doctor Honoris Cauza al USAMV Cluj-Napoca în cea mai frumoasă ambasadă a României din lume.