Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Apărării, îngrijorat de atitudinea Rusiei la Marea Neagră: România nu poate face față singură

marea_neagra.jpg

Image source: 
facebook/Gabriel Les

Obiectivul strategic al Rusiei este de a domina zona Mării Negre, a declarat, astăzi, ministrul Apărării, Gabriel Leş, care apreciează necesitatea unei atitudini mai ferme a NATO în regiune. „România nu va avea capabilități să poată face față singură la un astfel de potențial agresor”, a spus Leș. 

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, vineri, la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, de la Constanța, că evoluția securității în regiunea Mării Neagră presupune „îngrijorări serioase”, cea mai mare venind din partea Rusiei.

Există îngrijorări că situația aliaților nu este suficient de angajată. Cea mai mare îngrijorare este Rusia. (…) Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea națională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republici Moldova și a jumătate din Ucraina și asigură o platformă pentru proiectarea forțelor în Balcani, Marea Mediterană și Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul, citat de mediafax.ro. 

Potrivit lui Gabriel Leș, obiectivul strategic al Rusiei este „să aibă dominația asupra regiunii Mării Negre”. „Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă, constantă. (…) De la anexarea ilegală și ilegitima a Crimei, Rusia și-a intensificat acțiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar și împotriva prezenței aliate în zonă. Și-a sporit prezența în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră”, a explicat ministrul Apărării. În opinia demnitarului, strategia Alianței în regiune ar trebui să fie mai fermă: „Atitudinea pasivă, de disuasiune, nu mai este eficace și ar trebui să folosim o atitudine mai fermă în regiune. Este necesară o strategie aliată pe termen lung pentru a contracara tendințele hegemonice ale Rusiei în regiune și pentru a consolida poziția de apărare a Alianței și a capacității și rezistenței aliaților”. 

Pus să comenteze în legătură cu capabilități militare de care ar avea nevoie România pentru a putea face a face față Rusiei, ministrul a declarat: 
Și dacă am avea 10 la sută din Produsul Intern Brut, sau 100 la sută din Produsul Intern Brut, pentru următorii nu știu câți ani de zile, România nu va avea capabilități să poată face față singură la un astfel de potențial agresor. Tocmai de aceea discutăm de apărare colectivă. De capabilități pe care le punem împreună pentru a putea face față unui asemenea agresor. Este important ca fiecare națiune să își poată oferi capabilitățile proprii și să ofere securitate vizavi de nevoile pe care le are atunci”.

 

Tags: