
Politică
Cercetarea biomedicală, periclitată de o nouă măsură a administrației Trump
radu_tudor.jpg

Lumea biomedicală americană este zguduită în aceste zile de o decizie luată săptămînă trecută de Administrația Trump de a restricționa sever cercetarea pe țesuturi fetale provenite din întreruperi voluntare de sarcină. Este un nou front în războiul actualului Executiv împotriva științei. Cei care neagă sau ascund evidența dereglării climatice sunt mînați de interesul, profitul unei minorități; cei posedați de obsesia avortului, în frunte cu vice-președintele Mike Pence, au motivații religioase. Ei reprezintă o extremă din ce în ce mai influență în arena politică. S-au ilustrat și în trecut în Administrații Republicane, dar acum par să aibă mînă liberă.
Miza este extrem de mare. Accesul la celulele-stem provenite din țesut fetal este absolut necesar în lupta împotriva unor maladii grave, lupta în care fiecare zi pierdută înseamnă, literalmente, alinare amînată, vieți pierdute. Ori, restricțiile impuse după o "re-evaluare" demarată în septembrie trecut, pot întîrzia cu ani găsirea unui leac.
Lawrence Goldstein: Nouă dispoziție are efect imediat asupra unui contract în derulare cu laboratoare de la Universitatea Statului California--San Francisco, unde țesut fetal este utilizat pentru a produce așa-ziși "șoareci umanizați"--cu sistem umanitar uman--folosiți pentru a testa medicamente și dezvoltă terapii pentru maladii precum SIDA. Afectate vor fi și așa-numitele laboratoare "întră-murale", cele de la sediul din Bethesda, statul Maryland, al Institutelor Naționale de Sănătate (INS), laboratoare ce reprezintă aproximativ 10% din investiția federală în cercetarea de specialitate. Entitățile din această categorie pot continuă să utilizeze țesut fetal, dar numai pînă la epuizarea stocului existent. Afectat va și și ceea ce numim "programul extra-mural", subvențiile nerambursabile oferite de către INS unor entități și cercetători din țară și străînătate. De aceste fonduri beneficiază practic toate universitățile americane, inclusiv laboratoare de la universitatea unde lucrez. În acest caz, finanțările existente nu vor fi tăiate--e vorba de grosul cercetării pe țesuturi fetale din Statele Unite--dar după expirarea contractelor, la "reînnoirea competitivă", proiectele desemnate eligibile științific vor trebui să treacă de o nou-înființată comisie de evaluare etică. Nu știm cum se va desfășura această evaluare, pe ce criterii, cît de deschisă sau restrictivă va fi.
Rep.: Nu știm, dar putem bănui...
Lawrence Goldstein: Nu-mi pierd optimismul. Institutele Naționale de Sănătate se află în subordinea Ministerului Sănătății și Asigurărilor Sociale, care va superviza deci comisia de etică. Asta stîrnește îngrijorare, întrucît conducerea politică a ministerului este parte a unui Executiv clar împotriva cercetării pe țesuturi fetale. Componentă comisiei se va stabili însă în conformitate cu legea veche, ceea ce va impune, sperăm, numiri echilibrate. Rămîne de văzut cine e numit, care e protocolul de funcționare, ce directive vor primi. Poate fi un dezastru, sau, poate, un control și ghidaj etic rezonabil. Există așadar un licăr de speranța, dar poate să fie și rău. Cel mai rău ar fi că statul federal să se retragă complet din finanțarea cercetării pe țesuturi fetale, în Statele Unite și în alte părți ale lumii, ceea ce va încetini considerabil descoperirea de noi terapii pentru multe boli cumplite ale adultului, copilului și chiar fetus-ului.
Rep.: Cine, în aceste condiții și cu aceste evidente, a mînat această măsură?
Lawrence Goldstein: Membrii radicali ai comunității anti-avort au mînat-o. A fost o decizie politică, nu una bazată pe ceea ce eu consider o logică rezonabilă. De fapt, analizată în detaliu hotărîrea e total lipsită de sens. Doi factori dau valoarea cercetării pe țesuturi fetale. Primul este că utilizează material care altfel se pierde. Opțiunea este în ultima instanța binară: folosește-l în cercetare sau aruncă-l la gunoi. Al doilea factor este importantă intrinsecă a cercetării: a constituit și va contribui la o cunoaștere mai profundă a patologiilor și a fost folosit decenii de-a rîndul pentru crearea de noi vaccinuri.
Rep.: Unul dintre argumentele adversarilor acestui tip de cercetare este că există și alte surse de celule-stem, la adulți. Adevărat? Sunt substituibile celulele stem din țesuturi fetale?
Lawrence Goldstein: Așa-numitele celule-stem adulte au două proprietăți notabile: nu se multiplică ușor sau nelimitat în condiții de laborator, și au o capacitate restrînsă de a genera toate tipurile de țesut. Pe de altă parte, celulele-stem embrionice se pot diviza practic la nesfîrșit cînd sunt crescute corect și au, din cîte știm, capacitatea de a produce orice țesut sau tip de celulă a corpului adult. Au deci un potențial mult mai mare decît celulele-stem adulte și sunt mai ușor de produs în cantități mari.
Rep.: Ce efect au aceste decizii și incertitudinea pe care o generează asupra comunității științifice? Care este starea de spirit în rîndul colegilor?
Lawrence Goldstein: Colegii mei de universitate angajați în cercetare pe țesuturi fetale trăiesc într-o stare de neliniște, ceea ce este extrem de regretabil. Ei elaborează noi terapii pentru boli grave și, precum colegii din restul țării, sunt îngrijorați că fondurile pot dispărea, progresul științific poate fi întîrziat cu ani buni.
Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua