Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc își retrage partidul de la guvernare

Oligarhul Vlad Plahotniuc a decis să predea pașnic puterea, după ce toate marile puteri l-au somat să renunțe la guvernare. După ce azi ambasadorul SUA la Chișinău a făcut o vizită fulger la partidul lui Plahotniuc (PDM), membrii Guvernului au fost convinși să renunțe la funcții. Nu este insă clar dacă Plahotniuc a fost de acord cu această decizie sau pur și simplu a fost forțat să accepte situația.

Anunțul oficial privind renunțarea la putere a fost făcut de un vicepreședinte PDM. ”Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe”, a spus Vladimir Cebotari. ”Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a spus Cebotari, indicând ”binomul PSRM – ACUM”.

La Chisinau functioneaza, de o saptamana, doua Guverne, dupa ce Parlamentul a decis sa o investeasca pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul.
In acelasi timp, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate in data de 6 septembrie.
In timp ce UE si Rusia au declarat ca recunosc oficial Guvernul Maia Sandu, Romania, care detine presedintia UE, a avut reactii slabe si ezitante, evitand initial sa recunoasca legitimitatea Guvernului Maia Sandu.
Azi insa, consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a mers la Chisinau, in contextul evolutiilor politice recente din Republica Moldova.