Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong - guvernul pare a ceda în fața manifestanților

hong_kong_wikimedia.jpg

Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul privind extrădarea din Hong Kong
Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul privind extrădarea din Hong Kong
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Executivul din Hong Kong a suspendat proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor către China continentală. Decizia vine după aproape o săptămână de manifestaţii de stradă, care au degenerat în violenţe în ultimele zile.

Şefa executivului local, Carrie Lam, a făcut un anunţ în această privinţă sâmbătă, cu o zi înaintea unui marş de protest care se anunţa unul de amploare, după ce duminica trecută au ieşit pe străzile din Hong Kong aproximativ 1 milion de persoane.

Metropola a cunoscut miercuri cele mai grave violenţe politice de după retrocedarea sa către China, în 1997. Zeci de mii de protestatari au fost dispersaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Opoziţia faţă de proiectul de lege reuneşte avocaţi, asociaţii juridice influente, camere de comerţ, jurnalişti, militanţi şi diplomaţi occidentali.

Presiunile diplomatice sunt în creştere după ce lideri precum premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au reacţionat faţă de evenimentele din Hong Kong. La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.

De partea sa, China a denunţat ceea ce a numit ”o ingerinţă” a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong. ”Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca” în afacerile din Hong Kong, ”care sunt exclusiv chestiuni interne chineze”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.