Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituțională, de partea noii puteri de la Chișinău

maia_sandu_1_wikimedia.jpg

Sunt mijloace prin care aceşti oameni vor răspunde în faţa justiţiei, spune Maia Sandu
Sunt mijloace prin care aceşti oameni vor răspunde în faţa justiţiei, spune Maia Sandu
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova se întrunesc astăzi într-o ședință în care vor ”revizui” hotărârile luate weekendul trecut contra noii majorități politice. Schimbarea vine după ce Partidul Democrat a renunțat la putere.

”Astăzi, 15 iunie 2019, Curtea Constituţională va pronunţa, la ora 14.00, dispozitivul Hotărârii de revizuire a actelor sale pronunţate în perioada 7-9 iunie”, se anunță pe site-ul CCM. Declarația vine pe fondul declarațiilor apropiaților situației, care spun că judecătorii Curții Constituționale sunt sub influența oligarhului Vladimir Plahotniuc. De altfel, organizația Free Moldova a făcut apel la jurnaliști ca, atunci când scriu de CCM, să se refere la ”Curtea Constituțională, instituție temporar capturată de PD”.

Vinerea trecută, brusc, CCM a anunțat că termenul pentru realizarea unei coaliții de guvernare a trecut și Parlamentul trebuie dizolvat, apoi, în următoarele zile, a declarat neconstituționale toate deciziile luate de noua majoritate parlamentară, inclusiv numirea guvernului Maia Sandu. Într-un comunicat de acum câteva zile, CCM a transmis că ”regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă”, subliniind că ”Ea, Curtea Constituţională, este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei”.

În acest timp, Statele Unite salută decizia Partidului Democrat din Republica Moldova de a se retrage de la guvernare, arată un comunicat al Departamentului de Stat. ”Este încurajator faptul că atât coaliția, cât și fostul Guvern au convenit asupra unui transfer pașnic al puterii, care reflectă voința poporului Republicii Moldova. Facem apel la reținere în această perioadă de tranziție”, transmite Departamentul de Stat.

Instituția mai notează că Statele Unite vor continua colaborarea cu autoritățile de la Chișinău, anunțând că ”Statele Unite vor continua să monitorizeze îndeaproape situația din Republica Moldova și își mențin angajamentul de colaborare cu moldovenii pentru construirea unui viitor prosper și democratic”.

Plahotniuc nu mai este în Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc ”a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa”, a transmis Partidul Democrat vineri noapte, într-un comunicat postat pe site-ul formațiunii politice. ”În legătura cu speculaţiile apărute în presă despre aşa-zisa dispariţie a liderului PDM, precizăm că domnul Vlad Plahotniuc a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa”, se spune în comunicatul democraților moldoveni. Plahotniuc este divorțat, fosta lui soție și cei doi copii locuind în Elveția, unde oligarhul are mai multe proprietăți.

Presa moldoveană scrie că, după anunțul democraților lui Plahotniuc, cel puțin cinci avioane private au plecat de pe aeroportul din Chișinău, cu destinații precum Moscova, Odesa, Kiev și Londra. Unul dintre avioanele care a ajuns în Rusia avea la bord mai mulți membri ai familiei lui Ilan Shor, primar de Orhei și lider al partidului Shor, formațiune aflată sub influența lui Plahotniuc, potrivit Agora.md.

”Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite”, a afirmat premierul numit de noua majoritate, Maia Sandu. ”Sunt mijloace prin care aceşti oameni vor fi readuşi şi vor răspunde în faţa justiţiei din Moldova”, a spus Maia Sandu despre avioanele care părăsesc R. Moldova. ”Nu pot trăi liniștiți nicăieri. Am văzut niște politicieni români care au mers în Costa Rica și au fost extrădați. Nu prea sunt locuri pe Pământ unde se pot ascunde. O să ajungem să avem o procuratura independentă care la un moment dat va cere extrădarea lor și o să fie sancționați. Foarte important acum este să pornim pe urmele banilor și să încercăm să-i recuperăm”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la ProTV Chișinău.