Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ryadh-ul ridică tonul, acuzând Iranul de acte teroriste

Iranul a negat orice implicare în exploziile de la sud de Strâmtoarea Ormuz

Arabia Saudită acuză Iranul pentru atacurile din Golful Oman, dar nu dorește un război în regiune. Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite spune că Iranul este răspunzător pentru atacurile asupra a două petroliere în Golful Oman.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a cerut comunității internaționale să ia o ”poziție decisivă”, însă a declarat că regatul nu dorește să se ajungă la un război în regiune cu Iranul, marele său rival regional.

”Regimul iranian nu a respectat prezenţa premierului japonez la Teheran şi a răspuns la eforturile (diplomatice) ale acestuia atacând cele două petroliere, dintre care unul era japonez”, a declarat prinţul saudit. ”Nu dorim un război în regiune, dar nu vom ezita să reacţionăm la orice ameninţare la adresa poporului, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi intereselor noastre vitale”, a avertizat Mohammed bin Salman.

Sâmbătă, ministrul saudit al energiei Khaled al-Falih a solicitat un răspuns prompt şi decisiv la ameninţările la adresa aprovizionării cu energie, ce decurg din ”recentele acte teroriste”.

Atacurile asupra a două nave care transportau petrol, joi, pentru care Statele Unite au dat vina, de asemenea, pe Iran, au ridicat temeri legate de un posibil conflict mai amplu în regiune. Iranul a negat orice implicare în exploziile de la sud de Strâmtoarea Ormuz, o rută importantă de transport maritim și zonă esențială de tranzit pentru petrol.

De asemenea, Teheranul și Washingtonul au spus că nu au nici un interes să se ajungă la un război în regiune. Dar acest lucru nu a ajutat la atenuarea îngrijorărilor că cele două ţări rivale s-ar putea implica într-un conflict. Iranul a negat cu vehemenţă orice implicare.