Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nouă manifestație în Hong Kong; solidaritate și în Taiwan

protest_hong_kong_wikimedia.jpg

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în 1997
Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în 1997
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Sute de mii de persoane protestează în Hong Kong și cer demisia șefei Executivului, Carrie Lam. Manifestația vine la doar o zi după ce aceasta a anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a controversatei modificări a legislației privind extrădarea.

Protestatarii, îmbrăcați în negru, poartă pancarte prin care le cereau polițiștilor să nu tragă, în încercarea de a evita escaladarea unor violențe asemănătoare celor de la protestele de miercuri, când poliția a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Peste 70 de persoane au fost rănite în urma incidentelor de miercuri.

Carrie Lam, o apropiată a regimului de la Beijing, a anunțat sâmbătă că guvernul său a decis să suspende pe termen nedeterminat proiectul care ar fi permis ca cetățenii din Hong Kong acuzați de fapte penale să poată fi extrădați către China continentală pentru a fi judecați. Ea și-a exprimat ”regretul și profunda mâhnire” față de efectul pe care acest proiect legislativ l-a avut asupra societății, însă nu a prezentat scuze în cadrul discursului, fapt care i-a nemulțumit pe protestatarii care îi solicită demisia.

Peste 5.000 de persoane au mărșăluit și în fața Parlamentului din Taipei, Taiwan (teritoriu revendicat de China), în semn de solidaritate cu protestatarii din Hong Kong.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni și au acuzat-o pe Carrie Lam că ar fi ”trădat” cetățenii din Hong Kong. Ei susțin că se opun acestor modificări legislative și din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze ”un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului ”o țară, două sisteme”.