
Politică
Moțiunea de cenzură. Câte voturi îi mai trebuie Opoziției pentru a demite Guvernul Dăncilă?
motiune_cenzura_voturi_opozitie_guvern_dancila.jpg

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, e nevoie de 233 de voturi favorabile. Opoziția nu are însă suficienți parlamentari, lipsindu-i aproximativ 20 de voturi.
Situația devine complicată, după ce PSD a anunțat că-și va ține parlamentarii în bănci, doar ca să asigure cvorumul, fără să-i lase și să voteze. De partea lor, cei de la ALDE au spus deja că nu vor susține moțiunea.
În aceste condiții, speranțele Opoziției sunt ca unii senatori și deputați, cel puțin de la PSD, să demisioneze în ultima clipă din partid și să treacă la Pro România, formațiune care deja a atras în ultimele luni peste 20 de parlamentari.
Senatorul Pro România Adrian Țuțuianu spunea recent la RFI că partidul său este în discuții cu 10-15 parlamentari ai Puterii.
Ce spun PSD și ALDE despre moțiunea de cenzură?
Reacția PSD pe tema moțiunii de cenzură a fost una fermă. Președintele interimar Viorica Dăncilă i-a amenințat pe parlamentarii formațiunii sale că dacă vor vota moțiunea, vor fi dați afară din partid.
Nici la ALDE nu pare să existe vreo deschidere față de moțiunea de cenzură. Senatorul Daniel Zamfir afirma recent la RFI că demersul Opoziției este neserios.
Să privim însă și în tabăra opusă. Opoziția nu arată foarte unită înaintea moțiunii de cenzură, în ciuda pactului național semnat la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis.
Astfel, dacă Guvernul Dăncilă pică, nu e foarte clar ce se va întâmpla mai departe, întrucât PNL vrea să ajungă la guvernare, USR preferă să ofere sprijin parlamentar unui eventual Cabinet non-PSD, fără să facă parte din el, UDMR a avut o poziție similară, în timp ce PMP și Pro România nu vor să audă de varianta Ludovic Orban premier.
Așadar, singurul lucru care ține unită Opoziția în acest moment este dorința de a demite actualul Guvern.