Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Nou regulament UE pentru supravegherea pieței comune

euro_commons_wiki_1.jpg

Image source: 
Wikipedia Commons

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, un regulament care consolidează supravegherea pieței pentru a se asigura că produsele introduse pe piață în UE sunt sigure și conforme cu legislația Uniunii. Regulamentul asigură, de asemenea, o aplicare mai strictă a normelor UE, într-un efort de a spori încrederea consumatorilor în produsele introduse pe piața UE.

„Noile norme vor garanta faptul că produsele introduse pe piața unică, inclusiv produsele comercializate online, respectă normele noastre comune stricte la nivelul UE, sunt certificate și respectă standardele de calitate și de siguranță. Acestea vor asigura, de asemenea, libera circulație a mărfurilor, protecția consumatorilor și condiții de liberă concurență echitabile pentru toți operatorii economici”, a declarat Niculae BĂDĂLĂU, ministrul român al economiei

Regulamentul consolidează cadrul existent pentru activitățile de supraveghere a pieței, abordează provocările din domeniul comerțului electronic internațional și al comerțului online, introduce un flux de lucru complet digital pentru îmbunătățirea schimbului de informații între autorități și Comisie și creează un cadru consolidat pentru controlul produselor care intră pe piața unică. Regulamentul urmează să fie să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării și se va aplica după doi ani de la data intrării în vigoare. Cu toate acestea, o serie de dispoziții se vor aplica de la 1 ianuarie 2021.

În cadrul pieței unice, libera circulație a mărfurilor este cea mai dezvoltată dintre cele patru libertăți fundamentale. Ea generează circa 25% din PIB-ul UE și 75% din comerțul cu mărfuri între statele membre ale UE. UE desfășoară aproximativ o șesime din comerțul mondial cu mărfuri. În 2015, comerțul cu mărfuri între statele membre ale UE a fost evaluat la 3 063 miliarde EUR. Regulamentul adoptat face parte din așa-numitul „pachet privind mărfurile”, care mai cuprindea Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind recunoașterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru, care a fost adoptat în martie 2019.

 

Președinția română a Consiliului UE a organizat împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM), la Bruxelles, în clădirea Consiliului, expoziția cu tema „Explorarea puterii de inovare pentru prevenirea și soluționarea crizelor”.

Expoziția a permis vizitatorilor să exploreze soluțiile inovatoare aplicate de către PAM prin intermediul tehnologiilor de realitate virtuală și realitate augmentată pentru campanii de sensibilizare pentru generarea de schimbări sociale pozitive; utilizarea dronelor pentru colectarea informațiilor în caz de urgență umanitară; folosirea tehnologiei de “blockchain” și a instrumentelor digitale pentru a transfera bani, respectiv modul în care soluțiile de hidroponie pot contribui la creșterea plantelor în deșert.

Referitor la acest eveniment, Ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a declarat: „În acțiunea noastră umanitară trebuie să trecem de la o abordare care vizează reactia la o criză la anticiparea acestora. Promovarea inovării și a tehnologiei în domeniul umanitar ne va permite să ne pregătim mai bine și să răspundem mai bine la noi crize umanitare.”

 
Rubrica Jurnal european din 18 iunie 2019