Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Octavian Ursu ales primar german de către un front comun, îndreptat contra naţionaliştilor-autoritari

octavian_ursu_pressebild.jpg

Octavian Ursu, fotografie oficială

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), etnicul român Octavian Ursu, a cîştigat, duminică, alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Görlitz, din land-ul federal est-german Saxonia. Ursu l-a înfrînt, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe candidatului partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), poliţistul Sebastian Wippel. Pentru acesta au votat 44,8 la sută dintre cei chemaţi la urne. Ursu a obţinut 55,2 procente.

Victoria lui Ursu se datorează, în primul rînd, susţinerii din partea Partidului Ecologist şi Partidului Stîngii. Candidatele acestor partide au renunţat să participe la scrutin, pentru a împiedica o victorie a unei formaţiuni naţionaliste, eurosceptice, anti-musulmane, xenofobe şi anti-migraţioniste.

Alegerea lui Octavian Ursu în funcţia de primar al oraşului Görlitz are o dublă semnificaţie politică. Este primul etnic român, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) care va deveni primar al unui oraş important din Germania. Pe de altă parte, rezultatul din cel de-al doilea tur al alegerilor municipale din Görlitz se datorează unui front comun al celorlalte partide care au cerut alegătorilor să-l voteze pe candidatul creştin-democrat.

În contextul campaniei electorale, a contat renunţarea la candidatură a reprezentantelor Partidului Ecologist şi Partidului Stîngii. În pofida unor divergenţe doctrinare, cele două candidate s-au pronunţat pentru partidul lui Ursu şi pentru stoparea ascensiunii dreptei radicale. Cu 36,4 procente, candidatul AfD a ieşit învingător în primul tur, care a avut loc în paralel cu alegerile pentru Parlamentul europen. Ursu a obţinut pe 26 mai doar 30,3 la sută. Duminică, muzicianul originar din România, Octavian Ursu, a fost votat în proporţie de 55,2 la sută, pe cînd rivalul şi colegul său din parlamentul saxon, poliţistul Sebastian Wippel, a strîns 44,8 procente din voturile exprimate.

Campania electorală a lui Ursu, născut în 1967 la Bucureşti, a fost criticată drept ”prăfuită”.

Într-o declaraţie difuzată de postul de radio-televiziune MDR, candidatul creştin-democraţilor s-a pronunţat pentru ideea unei societăţi deschise şi pentru spiritul european al oraşului Görlitz în care locuiesc 56.391 de oameni:

„Dacă partidul AfD vorbeşte despre un Dexit şi se pronunţă pentru ieşirea Germaniei din Uniunea Europeană, sau dacă propune denunţarea [concepţiilor ideologice] ale cadrelor didactice [de către elevi], atunci aceste atitudini ale formaţiunii nu sînt acceptabile pentru mine.”

Victoria lui Ursu a fost comentată în toată Germania. Asta fiindcă tocmai în Saxonia, la alegerile europene, Alternativa pentru Germania (AfD) a ocupat primul loc, obţinînd 25,3 la sută din voturi. Astfel, AfD a depăşit Uniunea Creştin-Democrată (CDU) cu peste 2 procente.

Pentru CDU a votat numai 23,0 la sută din electoratul saxon. Partidul Stângii (Die Linke) a fost votat de 11,7 la sută dintre cei chemaţi la urne. Partidul Social-democrat (SPD) a scăzut la 8,6 procente. Pentru ecologişti au votat saxonii în proporţie de 10,3 la sută.

Şefa creştin-democraţilor, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a arătat mulţumită de victoria lui Ursu. Într-un mesaj postat pe Twitter, ea a atribuit victoria, în exclusivitate, Uniunii Creştin-Democrate, vorbind despre o „forţă civică anti-AfD”. Afirmaţia a stîrnit un val de critici, pentru că lidera creştin-democraţilor a uitat să amintească de faptul că victoria lui Ursu este rezultatul grupului de forțe politice solidare, organizate în vederea învingerii candidatului naţionalist.

Scrutinul din Görlitz a reaprins şi discuţia privind eventuale alianţe guvernamentale cu partidul AfD. Unii conservatori ar fi dispuşi să încheie o astfel de alianţă după alegerile regionale care vor avea loc în septembrie, în Saxonia, unde se aşteaptă o victorie a formaţiunii AfD. Actualul prim ministru din Saxonia, creştin-democratul Michael Kretschmer, a respins cu vehemenţă toate aceste speculaţii:

„O coaliţie este exclusă; cine se uită la partidul AfD, va observa radicalizarea crescîndă a acestuia - pe care noi o privim cu îngrijorare.”

Victoria lui Ursu constituie în opinia premierului saxon un motiv în plus pentru o strategie de combatere a partidului AfD, cu argumente politice.

Octavian Ursu, care a venit în 1990 în Germania şi care de 15 ani este cetăţean german, va renunţa la mandatul său din landtag-ul saxon. De acum înainte, cel care se descrie pe internet drept un conservator de religie ortodoxă, se va dedica activităţii de primar.

Ascultă aici corespondența din Germania