Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Alegerea primarilor consacră intrarea extremei-drepte în instituțiile locale și complică aventura catalană a lui Manuel Valls

manuel_valls.jpg

Manuel Valls
Sursa imaginii: 
REUTERS/Albert Gea via rfi.fr

În acest sfârșit de săptămâna s-au constituit consiliile municipale și au fost aleși primarii în urma alegerilor locale care au avut loc în 26 mai. 
În acest context negocierile, întâlnirile secrete, formarea de coaliții, acordurile și mai ales dezacordurile au fost principalele  aspecte care au dominat scena politică spaniolă, mai divizată ca niciodată, unde cinci partide politice reprezentate la nivel național au încercat să-și dispute cele 8131 de posturi de primari aflate în joc.

În aceste zile atenția a fost concentrată pe negocierile care s-au dus în marile orașe pentru a forma majoritățile necesare guvernării și, în mod special, în Madrid și Barcelona, unde s-au încheiat acorduri dificile, negociate până în ultima clipă. 
Alegerea primarului din Madrid, a popularului José Luis Martínez-Almeida, a consacrat așa-numitul bloc de dreapta format de Partidul Popular, Ciudadanos și Vox. O alianță criticată pe toate fronturile, dar mai ales de președintele francez, Emmanuel Macron, care consideră ca apropierea liberalilor de la Ciudadanos de extremiștii de dreapta de la Vox nu poate fi ignorată și ar putea pune în pericol colaborarea cu aceștia în Parlamentul European. 
Vox, simțindu-se vizat de aceste critici,  a reacționat cu agresivitate față de atitudinea președintelui francez pe care o consideră a fi o ingerință în politica internă a Spaniei, iar Javier Ortega Smith, secretarul general al acestei formațiuni, a ținut să-i reamintească lui Emmanuel Macron, nici mai mult nici mai puțin, de evenimentele din 1808, adică atunci când populația civilă s-a revoltat cu arma în mână împotriva trupelor franceze de ocupație ale lui Napoleon Bonaparte.
Alegerea primarului din Barcelona, a fost de asemenea rezultatul unor negocieri intense care s-au decis în ultimul moment. 
Ada Colau, de la Catalunya en Comú, filiala locală a indignaților de la Podemos, a fost realeasă cu ajutorul nesperat al lui Manuel Valls, candidatul liberalilor, care i-a oferit dezinteresat, fără prealabile negocieri, voturile care îi lipseau, pentru a împiedica alegerea reprezentantului separatiștilor de la Esquerra Republicana. 
Această ultimă mișcare a lui Manuel Valls, contrară politicii partidului care l-a sprijinit, a fost picătura care a umplut paharul, într-o relație deja tensionată pe care acesta o avea cu Albert Rivera, liderul liberalilor de la Ciudadanos.
Fostul premier francez a criticat în permanență apropierea dintre acesta și extrema-dreaptă, ceea ce nu a plăcut deloc liderilor partidului, care, în consecință, au depus eforturi minime pentru a-i propulsa candidatura în campania pentru alegerile din Barcelona, ceea ce în cele din urmă Manuel Valls a reproșat cu frustrare ca fiind unul dintre motivele eșecului său electoral. 
Deși atitudinea nedisciplinată a lui Manuel Valls a fost tolerată  până acum de Albert Rivera, decizia de a o vota pe Ada Colau, a pus capăt în cele din urmă acestei colaborări. Luni, Inés Arrimadas, purtătorul de cuvânt al Partidului Ciudadanos, anunța ruperea relațiilor cu fostul prim-ministru francez și retragere celor trei consilieri liberali din grupul politic condus de acesta. Manuel Valls nu a făcut încă declarații cu privire la această ruptură și la viitorul său politic, dar analiștii cred că acesta va încerca să-și organizeze propriul partid care-și va axa programul politic pe lupta împotriva secesionismului catalan.