Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Conferință împotriva antisemitismului organizată de președinția română a Consiliului UE

antisemitism.jpg

Image source: 
Reuters /Simon Dawson via http://en.rfi.fr

Federația Comunităților Evreiești din România şi Congresul Mondial Evreiesc au organizat în cadrul Președinției române a consiliului UE o conferință privind strategia pentru prevenirea antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură. Conferința a reunit la București reprezentanți ai comunităților evreiești din toată lumea și coordonatorii speciali naționali pentru combaterea antisemitismului.

Premierul roman, Viorica Dăncilă a participat la conferință. “Cel de-al patrulea pilon al priorităților Președinției, Europa valorilor comune, cuprinde teme legate de combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură, iar contextul european curent este marcat de creșterea îngrijorătoare a fenomenelor de intoleranță (…) Prin acțiunile sale și prin modul în care Președinția română a Consiliului UE a ales să abordeze tematica legată de combaterea antisemitismului, ne-am propus să sprijinim eforturile realizate la nivel european și internațional în această direcție. Sperăm ca implicarea noastră pe acest subiect să ofere rezultatele dorite! (…) Vă asigur că România va continua să se dedice, cu seriozitate și implicare, acestei teme și după ce vom preda Președinția și sperăm ca exemplul nostru să fie urmat de alte state-membre!”, a amintit premierul în discursul său.

Acesta este al treilea eveniment dedicat compaterii antisemitismului organizat de Președinția Română a consiliului: Evenimentul de la Bruxelles, din 7 februarie a fost organizat în parteneriat cu American Jewish Committee, Bnai Brith Internationl, European Jewish Congress, World Jewish Congress și a fost dedicat combaterii antisemitismului la nivel european.

Conferința de la București, din 13 martie, a abordat rolul muzeelor memoriale în combaterea antisemitismului și negării Holocaustului și a fost concentrat pe promovarea unuia dintre cele mai importante proiecte existente în prezent, la nivel național – cel al deschiderii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

 

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, astăzi are loc la București, la Palatul Parlamentului, reuniunea ministerială UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne.

Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiție și afaceri interne este unul tradițional și are loc semestrial, pe durata fiecărei președinții.

Sesiunea de justiție va include discuții referitoare la cooperarea judiciară în spațiul cibernetic, precum și reziliența sistemelor electorale.  Aceasta este prima reuniune ministerială la care participă Procurorul General al SUA William Barr, conducătorul delegației americane, și Secretarul adjunct ad interim în cadrul Departamentului de Securitate Națională al SUA, David Pekoske.