Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vremea resetării: Politica României față de Moldova, un dezastru. Ce “caracatiță” lasă Plahotniuc în urmă?

plaha.jpg

Image source: 
Facebook / Vlad Plahotniuc

Plecat din țară, liderul politic și oligarhul  Vlad Plahotniuc  a anunțat recent că are nevoie de o pauză pentru a lucra la mai multe planuri, cel mai important fiind acela de a "readuce stabilitatea în Moldova şi liniştea de care cetăţenii au nevoie".  Să demantelizezi o caracatiță lăsată “moștenire de Plahotniuc ” este foarte complicat, atrage Alina Inayeh, director al German Marshall Fund România:

Alina Inayeh: Nu se știe încă, nu se știe exact, ce „bombe”, figurat vorbind, a lăsat Plahotniuc în țară. Nu se știe exact care este situația economică a țării. Nu se știe exact ce s-a furat, cât s-a furat, unde s-a furat. Iar acum, colegii din Moldova, atât din Guvern, cât și din afara Guvernului, se luptă cu această mare problemă. Încearcă să înțeleagă ce fel de țară au moștenit. 

Reporter: Se vorbește de o caracatiță, în adevăratul sens al cuvântului, creată de Vlad Plahotniuc. De cât timp are nevoie Republica Moldova să se curețe? Ce îi trebuie să poată să facă acești pași vitali?

A.I: Timpul depinde și de ajutorul pe care îl va primi din afară, dincolo de prestația ambasadelor de la Chișinău. Se așteaptă acum raportul Kroll 2, raportul care analizează faimosul furt al miliardului și se speră că aceasta va aduce mai multe detalii și ne va duce pe mai multe piste decât raportul anterior. Dacă așa va fi și dacă aceste piste vor fi puse în urmărire cu ajutor internațional, atunci s-ar putea ca această curățare despre care vorbiți să aibă loc foarte curând. Să demantelizezi o caracatiță este foarte complicat. Moldovenii, cu siguranță, nu au cum să se descurce singuri. Dar la fel de important este să demantelizezi toate încurcăturile pe care Plahotniuc le-a făcut înăuntrul țării, asfixiind anumite părți ale economiei, băgându-și-le în propriul buzunar. Ca să faci asta îți trebuie foarte mult timp și mai ales foarte multă răbdare. Moldovenilor le va trebui foarte multă răbdare. 

Rep: Am asistat la o alianță, la o colaborare ce părea aproape imposibil de văzut la Chișinău. Acum e Maia Sandu în prim plan. Cât de stabilă este această colaborare? Ce perspective sunt să nu mai vedem iarăși incertitudine politică, cel puțin o perioadă?

A.I: Cred că așa preocupați cum sunt ei, cum este Guvernul de acum cu punerea pe picioare cât de cât a țării, acest obiectiv, foarte dificil de altfel, le va aduce o oarecare stabilitate de care au nevoie. Iar monstruoasa alianță, așa cum a fost numită, dintre SUA, Europa și Rusia, va funcționa până când Rusia va primi ceea ce vrea de la Plahotniuc, fie capul lui, fie banii pe care i-a furat din băncile rusești. Nu va fi ușor pentru că nu știm încă ceea ce este în țară și nu avem motive să credem că lucrurile sunt foarte ușoare. Și mai ales, nu va fi ușor pentru că la un moment dat va trebui să vină și scadența. Va veni nota de plată din partea Rusiei, care va cere ceva. A început să ceară, dar va cere ceva mult mai concret Statelor Unite și Europei, fie ceva legat de Moldova însăși, federalizarea sau poate chiar legat de întreaga zonă de est de la granița Europei ca zonă tampon, fie ceva legat de ridicarea sancțiunilor Rusiei, dar asta este cu bătaie mult mai lungă. Cred că ceea ce Rusia încearcă să obțină acum intrând în coaliție cu SUA și cu UE în Moldova este, în primul rând, capul lui Plahotniuc, care i-a supărat foarte tare pe ruși. În al doilea rând, încearcă să obțină bunăvoință și o bună imagine din partea vestului. Și în al treilea rând, își pregătește terenul pentru o cerere mai mare.

Rep: Ce a fost în capul lui Plahotniuc? 

A.I: Cred că la un moment dat Plahotniuc a început să se creadă atotputernic, așa cum se întâmplă cu toți oamenii care au acces la foarte multă putere. A făcut prostia să creadă că îi poate juca pe ruși împotriva americanilor, pe americani împotriva europenilor, pe europeni împotriva rușilor, în ce fel de combinații doriți dumneavoastră între aceste trei puteri. Și i-a supărat pe toți. Mai ales că la un moment dat a avut câteva momente la care a început să arunce cu faimoasele sale casete video pe care le înregistrează cu toți și peste tot, filmulețe în care se vedeau nu numai cei pe care el îi viza și dorea să îi dea în gât, ci și cu alții, pe care nu ar fi trebuit și nu ar fi putut să îi dea în gât și care s-au supărat. 

Rep: La București, Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu se declara mulțimut, stafisfăcut de deblocarea crizei politice de la Chișinău, prin decizia înțeleaptă a Partidului Democrat de a accepta o tranziție pașnică. Până la urmă, trâgând linie, cum ați evalua reacția autorităților de la București? Ce ar trebui să facă Bucureștiul mai departe? 

A.I: Reacția, ca și politica de până acum față de Moldova, este aproape nulă. Politica României față de Moldova este un mare dezastru. Nu avem o relație bilaterală sănătoasă cu Moldova nici pe plan economic, nici pe plan social, cu atât mai puțin pe plan politic. Trebuie făcută o resetare publică și cât mai vizibilă a relațiilor cu Moldova. Bineînțeles, Maia Sandu urmează să vină la București. A fost invitată la București. Dar dacă tot vine, haideți să tragem linie, să discutăm pe curat, cu acest nou guvern și să vedem, efectiv, România, ca membru în Uniunea Europeană, ce poate face ca să ajute Moldova, să coopereze cu Moldova și pe plan economic și pe plan social și pe plan politic. Respectare, dar o respectare vizibilă, nu numai în România, ci și în UE. Foarte mulți din partenerii noștri din Europa, dar și din SUA ne-au reproșat politca pe care am avut-o față de Moldova.

 
Alina Inayeh, director al German Marshall Fund România, despre situația din Republica Moldova