Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea pensiilor, respinsă de Senat. Fisură în coaliție sau simplă defecțiune?

Lege pensii respinsa Senat.jpg

Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Legea privind sistemul public de pensii a fost respinsă miercuri de plenul Senatului, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. Au fost 67 de voturi pentru și 22 de abțineri.

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă spune că legea pensiilor va fi adoptată în Camera Deputaților și asigură că pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

”Acest lucru arată, în primul rând, modul în care abordează legea pensiilor Opoziția. Una declară, acuză Guvernul de anumite lucruri, de nivelul de trai, de grija pe care o au ei pentru pensionari, dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor. Acest dublu standard cred că nu este unul care să fie acceptat de pensionari. Vom avea cvorumul necesar și în Camera Deputaților vom trece legea pensiilor”, declară șefa Guvernului.

 

Legea pensiilor a fost reexaminată de Senat, după ce fusese declarată neconstituțională de CCR.

Miercuri, 67 de senatori au votat pentru, iar 22 s-au abținut, în condițiile în care numărul necesar pentru trecerea legii era de 68.

Președintele ședinței a pus totul pe seama lipsei unui senator, după vacantarea postului lui Traian Băsescu, ales europarlamentar.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, asigură că legea pensiilor va fi dezbătută și aprobată în Camera Deputaților.

”Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și în general majorărilor de venituri. Ce am spus noi, alianța austerității dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege (...). Este o lege bună pentru pensionarii acestei țări”, declară demnitarul.