Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis cere Guvernului un proiect de modificare a legislației electorale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Klaus Iohannis cere Cabinetului Dăncilă să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni și care să vizeze modificarea legislației electorale. Șeful statului spune că dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Ce vrea Klaus Iohannis de la Guvernul Dăncilă? ”Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege, care să fie adoptat de Parlament până finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate, începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile, pentru ca proiectul lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din 26 mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru discutarea în regim de urgență a proiectului care urmează fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a declarat președintele, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Ce măsuri vrea șeful statului să fie incluse în acest proiect de lege: ”Am trimis azi o scrisoare premierului și președinților celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluțiile grupului de lucru al Administrației Prezidențiale. Aceste măsuri vizează debirocratizarea în secțiile de votare, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea votului prin corespondență la toate celelalte tipuri de alegeri”.

În replică, purtătorul de cuvât al PSD, Mihai Fifor, declară citat de Mediafax că și formațiunea sa a luat în calcul introducerea modificărilor pentru alegeri: ”Vedem astăzi concluziile anunțate, există și scrisorile acestea către președinții Camerelor și doamna premier. Sunt lucruri pe care deja le discutasem, lucruri pe care dorim să le aplicăm și noi. Le analizăm și o să vedem în ce fel facem acest lucru”.