Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pariul riscant al lui Dacian Cioloș

site-ul_politico_scrie_despre_dacian_ciolos_ca_fiind_romanul_lui_emmanuel_macron.jpg

Dacian Cioloș devine seful grupului Renew Europe din Parlamentul European
Dacian Cioloș devine seful grupului Renew Europe din Parlamentul European
Image source: 
REUTERS/Eric Vidal

Dacian Cioloș are de-acum o mare responsabilitate și își asumă totodată un mare risc. Este comentariul  făcut de politologul Cristian Pîrvulescu după alegerea fostului premier ca șef de grup al Parlamentului European.

Cioloș își va mări marja de manevră dacă grupul pe care-l conduce, Renew Europe, va deveni parte a majorității din legislativul comunitar, alături de populari, socialiști și, eventual, verzi, adaugă Cristian Pîrvulescu. “Forța unui șef de grup politic este foarte importantă. El are posibilitatea să negocieze și să influențeze politicile europene la cel mai înalt nivel. Doar șefii de grup politic au această influență, aș putea spune că în ceea ce privește Parlamentul European au influență mai mare decât președintele formal al Parlamentului. Evident, depinde și de experiența șefului de grup și de priceperea sa politică, depinde de foarte multe lucruri. Dar, influența este indiscutabilă… Deci, poziția este foarte importantă, ea permite foarte multă vizibilitate, dă o influență extraordinară asupra deciziilor politice și faptul că Dacian Cioloș a fost învestit în această functie este de bun augur pentru România dar și pentru Europa…. Dar este și o mare responsabilitate și este și un mare risc pe care și-l asumă pentru că acum se va vedea dacă experiența cumulată în ultimii 10-12 ani de domnul Cioloș poate să-l facă să reziste la această activitate extraordinară care este cea de lider al unui grup politic din Parlamentul European “, adaugă Cristian Pîrvulescu.

Majoritatea din PE este de 376 de voturi (din totalul de 751 de locuri), iar popularii (179 locuri) și socialiștii (153 locuri) nu au împreună suficiente voturi pentru a asigura majoritatea, cum s-a întâmplat în anii trecuți. Popularii și socialiștii și-ar putea asigura majoritatea fie cu Renew Europe (106 locuri), fie cu Verzii (75 de locuri), dar surse din Parlamentul European au declarat pentru G4Media.ro că negocierile din acest moment sunt duse în patru: popularii, socialiștii, verzii și Renew Europe.

 
Politologul Cristian Pîrvulescu