Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Macedonia de Nord și Albania vor avea vești despre aderarea la UE până în octombrie

comisia_europeana.jpg

Image source: 
Comisia Europeană

Președinția română a reușit să obțină consens pentru adoptarea Concluziilor Consiliului Uniunii Europene privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere, obiectiv care corespunde priorității strategice acordate de Președinția română a Consiliului UE, se arată într-un comunicat al instituției.

„Eforturile depuse de Președinția română a Consiliului au permis, astfel, atingerea consensului în jurul unei poziții comune la nivelul Consiliului UE, în lumina recomandărilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord și Albania și a progreselor remarcabile realizate în ultimul an”, informeză documentul. Astfel, o decizie clară și substanțială în acest sens va fi luată cât mai curând posibil și nu mai târziu de octombrie 2019.

„Concluziile Consiliului salută în mod deosebit Acordul istoric de la Prespa, care a pus capăt disputei de 27 de ani pe tema numelui între Skopje și Atena, a cărui implementare pe durata Președinției României la Consiliul UE a reprezentat o evoluție majoră și un exemplu pentru soluționarea în spirit european a disputelor bilaterale. Soluția agreată prin consens la nivelul tuturor statelor membre reprezintă un semnal pozitiv în sensul prezervării perspectivei europene clare pentru partenerii care îndeplinesc pașii necesari în acest sens și o reconfirmare a faptului că promovarea politicii de extindere, pe baza coeziunii interne a UE, contribuie la coerența acțiunii globale a UE, manifestată în primul rând în vecinătatea imediată”, mai precizează comunicatul.

 
Rubrica Jurnal european din 20 iunie 2019