Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Pop (PSD) la RFI: La alegerile europene au fost nereguli și fraude indirecte

Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)

PSD vrea să afle ”cine e responsabil de furtul votului cetățeanului care nu a reușit să voteze în unele secții din afara României”. Cineva trebuie să afle adevărul despre ce s-a întâmplat la alegerile europene, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. El consideră că e nevoie de o comisie parlamentară care să ancheteze posibilele nereguli de la scrutinul din 26 mai. Senatorul mai spune că AEP și BEC trebuie să ofere explicații, inclusiv pentru unele procese verbale.

Rep.: De ce e nevoie de o comisie parlamentară de anchetă privind posibila fraudare a alegerilor europene?

Liviu Pop: Cineva trebuie să înceapă să afle adevărul, până la urmă. Când am făcut acea comisie parlamentară, am descoperit de protocoalele SRI-ului. Acum, în spațiul public circulă, am văzut un proces verbal, nu am văzut pe nimeni din partea Autorității Electorale Permanente, nici din partea Biroului Electoral Central să ne spună dacă acel proces verbal într-adevăr este adevărat, adică să avem 1.700 de cetățeni care vin la vot și aceștia să aibă 5.300 de voturi exprimate e strigător la cer în secolul 21 și cu tot sistemul de scanare a actelor de identitate, de verificare și cu toate celelalte.

 

Rep.: Dar dacă există suspiciuni întemeiate cu privire la o posibilă fraudare a alegerilor europene, nu ar fi trebuit să se sesizeze Poliția și Parchetul?

L.P.: Sunt foarte multe plângeri penale vizavi de ce s-a întâmplat în 26 mai. Cred că aceste plângeri odată finalizate vor aduce un element în plus vizavi de ce s-a întâmplat și dacă s-a întâmplat în străinătate. E bine cu calm și cu înțelepciune să identificăm care au fost acele probleme, să le eliminăm, pe viitor să nu se creeze, iar vinovații să răspundă, dacă sunt acei vinovați.

 

Rep.: Deci practic, spuneți că Parlamentul dominat de PSD și ALDE ar urma să ancheteze o posibilă fraudă la alegerile organizate tot de PSD și ALDE.

L.P.: Nu am spus că noi anchetăm posibile fraude.

 

Rep.: Dar ce vreți să anchetați?

L.P.: Noi vrem să știm ce s-a întâmplat în zona aceasta, de ce au fost așa multe cozi. În partea cealaltă, BEC organizează alegerile. Trebuie să vedem care au fost piedicile în calea românilor, pentru a nu-și putea exercita votul și în același timp să identificăm soluții pentru viitor. Votul prin corespondență este o soluție. Am auzit votul anticipat. Vă mărturisesc, noi avem campania electorală stabilită prin lege, cu finalizare în sâmbăta dinaintea votului. Anticipat putem discuta de sâmbătă dimineață, dacă vreți, până duminică seara, adică de două zile sau să ne spună președintele statului, dacă tot le știe pe toate.

 

”Sunt elemente care nasc întrebări în spațiul public”

 

Rep.: Revenind la comisia parlamentară de anchetă pe care o dorește PSD. Dacă o înființați, înseamnă că aveți o suspiciune întemeiată de fraudă.

L.P.: V-am spus, din spațiul public am văzut procese verbale care nu sunt în concordanță cu cele scanate și aflate pe site-ul AEP.

 

Rep.: Dar o comisie parlamentară se înființează doar pe baza unor informații apărute în spațiul public?

L.P.: Un număr foarte mare de voturi pe listele suplimentare, faptul că STS-ul nu a transmis partidelor politice, tuturor partidelor politice cum funcționează soft-ul, care sunt toate detaliile legate de organizarea alegerilor sunt elemente care nasc întrebări în spațiul public și nu cred că o comisie parlamentară trebuie să se înființeze doar dacă există suspiciuni de fraudă. Poate vrem cu toții să aflăm ce s-a întâmplat în fapt în procesul electoral. Poate identificăm mai multe soluții, pentru a nu sta românii la coadă, atunci când votează. Sunt multe elemente, nu numai cele de fraudă.

 

Rep.: Dar Ministerul de Interne e condus de Carmen Dan, membră PSD, iar cel de Externe, de Teodor Meleșcanu, membru ALDE. Sunt oamenii dvs. din Guvern, dvs. ați organizat acest scrutin.

L.P.: Haideți să-i luăm pe rând, că tot încercăm să spunem că miniștrii sunt de vină. Dacă ambasadorul Marii Britanii a cerut un număr de secții și MAE a aprobat acel număr de secții de votare și oamenii stau la coadă, e vina MAE?

 

Rep.: Eu vă întrebam cum puteau avea loc nereguli la un scrutin organizat chiar de dvs.? Aveați toate pârghiile.

L.P.: Nu avem toate pârghiile, că nu au partidele politice toate pârghiile.

 

Rep.: Guvernul le are, că el a organizat alegerile.

L.P.: Nu, comisiile din secțiile de votare au fost conduse de președinți tehnocrați, dacă vreți, nu oameni politici. Oameni informați, oameni care ar fi trebuit să urmărească un banal proces verbal și vedem în spațiul public foarte multe procese verbale greșite. Le-am văzut și noi în unele secții, făcând numărătoarea paralelă. Vedem în același timp că STS-ul nu ne spune clar cum a funcționat soft-ul, dacă a fost posibilitate de vot multiplu sau nu.

 

”A fost turism electoral, au fost voturi multiple?”

 

Rep.: Nu ar fi mai simplu să accepte PSD-ul că a pierdut aceste alegeri?

L.P.: Dar stați un pic, nu am spus PSD-ul că nu a pierdut aceste alegeri. Noi am spus că în spațiul public au apărut informații, documente, care nu sunt în concordanță cu ceea ce este oficial pe site-ul AEP.

 

Rep.: Și este treaba Poliției și Parchetului, vă spun și eu din nou, să facă o anchetă, nu e treaba Parlamentului.

L.P.: Noi, ca oameni politici, văzând ce s-a întâmplat, nu trebuie să întrebăm, 1,7 milioane de voturi pe liste suplimentare, a fost turism electoral, Doamne ferește? Au fost voturi multiple, Doamne ferește? Cum a funcționat organizarea la nivelul STS-ului, dacă lucrurile sunt în regulă, dacă s-a întârziat din cauza tabletelor?

 

Rep.: Dar dacă toate aceste nereguli s-au întâmplat, asta ar însemna că PSD-ul a scăpat de sub control organizarea alegerilor europene. Repet, dvs. le-ați organizat.

L.P.: Nu PSD-ul a organizat.

 

Rep.: Guvernul dominat de PSD și ALDE.

L.P.: Biroul Electoral Central.

 

Rep.: Guvernul este cel care stabilește regulile, el organizează. Dacă are loc o fraudă, înseamnă că este problema Guvernului.

L.P.: E a Guvernului României, nu a Partidului Social Democrat, e a Parlamentului României, nu a Parlamentului Partidului Social Democrat. Dacă sunt suspiciuni și Parlamentul cere o anchetă sau o verificare, nu înseamnă că e doar Parlamentul Partidului Social Democrat.

 

Rep.: Deci după scandalul legat de votul din Diaspora, răspunsul instituțional al PSD este că e nevoie de o comisie care să ancheteze posibila fraudare a acestor alegeri. Asta este lecția învățată de PSD?

L.P.: Vă dau răspunsul: a fost o neregulă în Marea Britanie că românii n-au votat? Păi, dacă un cetățean român nu a putut să voteze, este o neregulă, de ce n-a putut să voteze și este o fraudă indirectă că votul lui nu a ajuns în urnă, a fost furat acel cetățean de dreptul de a vota. Noi vrem să vedem cine e responsabil de furtul votului cetățeanului care nu a reușit să voteze în unele secții din afara României.