Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson sau Jeremy Hunt, cine va fi viitorul prim ministru UK?

Boris Johnson și Jeremy Hunt vor concura pentru funcția de lider al Partidului Conservator și pentru cea de prim ministru al Regatului Unit. Cei doi au fost desemnați de deputații Conservatori, iar câștigătorul va fi desemnat prin vot de membrii partidului de guvernământ.

Fără surprize, Johnson, fost ministru de externe și primar al Londrei, a ieșit pe primul loc și după cel de-al cincilea tur de scrutin, obținând majoritatea voturilor celor 313 deputați ai grupului parlamentar care au participat la scrutin - 160. 

Pentru locul 2, Hunt, actualul ministru de externe, l-a depășit pe Michael Gove, actualul ministru al mediului, alimentației și afacerilor rurale, cu două voturi - 77 față de 75, un vot fiind nul. 

În tururile de scrutin anterioare fuseseră eliminați alți șapte candidați intrați în cursa pentru succesiunea prim ministrului Theresa May, demisionată din funcția de lider al Partidului Conservator, ca urmare a respingerii repetate de Camera Comunelor a parlamentului britanic a acordului negociat cu liderii Uniunii Europene privind ieșirea Marii Britanii din UE și a rezultatului catastrofal din alegerile europene din 23 mai când Conservatorii s-au clasat pe locul al cincilea cu 9% din voturi, cel mai slab rezultat din istoria lor într-un scrutin național. 

Pe 22 iunie începe scrutinul poștal la care participă cei circa 160000 de membri ai Partidului Conservator, iar câștigătorul va fi anunțat pe 22 iulie. 

Atunci premierul May își va înainta demisia din funcție, iar noul lider al Partidului Conservator va fi oficial însărcinat de Regina Elisabeta a II-a cu formarea noului guvern. 

O dezbatere televizată între cei doi candidați va avea loc pe data de 9 iulie și va fi transmisă în direct de canalul ITV.

Absolvenți de Oxford

Johnson, în vârstă de 55 de ani, și Hunt, 52 de ani, sunt amândoi absolvenți ai Universității Oxford, unde primul a fost președinte al Oxford Union, prestigioasa societate studențească, în timp ce al doilea a fost președintele organizației studenților Conservatori din Universitate.

Boris Johnson, Jeremy Hunt și Michael Gove
Boris Johnson, Jeremy Hunt și Michael Gove la o dezbatere televizată la BBC
Sursa imaginii: 
BBC

În campania pentru referendumul din 23 iunie 2016 Johnson a sprijinit Brexit în timp ce Hunt a sprijinit rămânerea în UE

Johnson a promis că în calitate de premier va renegocia acordul cu UE și că oricum, cu sau fără acord, Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie 2019.

Hunt este mai moderat și consideră că ieșirea din UE fără acord ar dăuna economiei britanice.

Potrivit sondajelor de opinie printre membrii Partidului Conservator, Johnson e mare favorit pentru funcția de lider și implicit prim ministru. 

Aceasta este prima oară în istorie în care membrii unuia dintre cele două mari partide - Conservator și Laburist - își aleg nu doar liderul ci și prim ministrul.

Câștigarea acestui scrutin se poate dovedi însă mult mai ușoară decât sarcina noului prim ministru, confruntat cu un parlament în care partidul pe care-l conduce nu are majoritate, cu doar trei luni înaintea datei fixate pentru Brexit.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ