Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Funcțiile UE la nivel înalt sau confruntarea franco-germană

Merkel Macron iunie 2019

Liderii UE nici n-au început să vorbească despre distribuirea funcțiilor la nivel înalt, că presa deja speculează. Reiese că ar fi vorba despre o confruntare franco-germană, în care Franța dorește abolirea sistemului de Spitzenkandidat pentru a obține conducerea Comisiei Europene. 

Sistemul de Spitzenkandidat vrea ca funcția de președinte al Comisiei Europene să fie atribuită candidatului grupării politice care a câștigat alegerile europene din 26 mai. 

Acesta este germanul Manfred Weber. 

Franța are însă un „candidat” al său, unul care nu a fost aruncat în campania electorală si nu a fost desemnat niciodată ca atare: negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. El este reprezentantul aceluiași PPE. 

In dimineața Summitului UE, care tocmai a început la Bruxelles, a reieșit că ideea de Spitzenkandidat e depășită, ea fiind calificată de Emmanuel Macron drept "o fantezie". 

Problema e că Angela Merkel n-o vede ca atare si pâna acum nu a renunțat la Weber. 

Din această cauză, summitul riscă să fie un eșec total. Discuțiile se vor prelungi probabil noaptea târziu, ceva progrese în negocieri se vor face, dar nimic concret nu va fi anunțat. 

Donald Tusk, după consultările finale cu liderii UE, a anunțat deja la prânz că este mai degrabă „prudent” decât „optimist” privind șansele de reușită a negocierilor.

In funcție de cine este presedintele executivului european, se va putea delimita mai clar profilul celui care va prezida Consiliul UE (post deținut acum de Donald Tusk). 

Se pare că această poziție va fi atribuită unui liberal, poate prim ministrului belgian demisionar Charles Michel. 

Financial Times vorbea săptămâna trecută si despre șansele lui Klaus Johannis, dar un estic nu-i va urma niciodată într-o asemenea funcție unui alt estic. Iohannis însuși spunea azi la Bruxelles că nu vrea să comenteze „zvonuri”. 

In fine, ce e de făcut cu președinția Parlamentului European, în aceste condiții în care un echilibru politic, geografic si de sex trebuie menținut cu strictețe? Mai poate fi ea atribuită tot unui liberal, anume celui care a sacrificat grupul ALDE (acum Renew Europe) pentru a avea acest post - Guy Verhofstadt? 

Răspunsul este nu, deci un liberal nu poate fi presedintele UE fiindcă îl împiedică pe Verhofstadt în ambițiile sale de sfârșit de carieră. Un social-democrat atunci? Cine?

Parlamentul a amenințat astazi că își va alege singur presedintele în 2 iulie, la Strasbourg, dând peste cap toate socotelile liderilor UE. 

Si cine va fi femeia care nu poate lipsi din ecuație? Croata Kolinda Grabar-Kitarovic în funcția de ministru de externe european? I se poate încredința acum unui politician din est o asemenea răspundere? 

Iată dilemele europene care absorb acum toate energia liderilor UE, atât de departe de realitatea cetățenilor UE.