Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Attila Korodi: UDMR are o reticență maximă în privința introducerii votului electronic

Acces institutii stat certificat verde primarie Miercurea Ciuc.jpg

Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)
Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)

UDMR nu agreează ideea eventualei introduceri a votului electronic la alegeri. Liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi, spune la RFI că formațiunea sa are o reticență maximă. El crede în schimb că votul anticipat și cel prin corespondență sunt necesare.

Attila Korodi explică de ce se opune votului electronic: ”Pe votul electronic noi avem o reticență maximă. Nu există la ora actuală nici o siguranță ca votul dat și voturile colectate să nu fie distorsionate. Există destule semne din celelalte democrații occidentale, în care aceste modalități încă sunt respinse. Nu există siguranța traseului de date 100%, fără să existe posibilitatea de a distorsiona rezultatul”.

Liderul deputaților UDMR precizează despre votul prin corespondență că ”deja există o legislație, dar aceasta trebuie revizuită, văzut dacă poate să fie făcută mai flexibilă, mai dinamică, mai accesibilă”.

În opinia lui Attila Korodi, ”când vorbim de secțiile de votare, trebuie secții de votare adecvate ca și număr și ștampile și puncte și personal”.

”Nu în ultimul rând, da, ținem să se desfășoare alegerile în cazul Diasporei nu într-o singură zi, ci în două-trei zile, fără nici o problemă”, mai declară deputatul UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a cerut recent Guvernului un proiect urgent pentru modificarea legislației electorale. Parlamentul a înființat o comisie în acest sens.

 
Attila Korodi, despre modificarea legislației electorale, solicitată de președintele Klaus Iohannis