Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un deputat britanic corupt a fost destituit de alegători

chris_davies.jpg

Chris Davies
Chris Davies este acuzat de fraudă în cheltuieli parlamentare
Image source: 
Chris Davies Facebook

Un deputat britanic condamnat în justiție pentru acuzații de corupție a fost destituit de alegători. Chris Davies era deputat al Partidului Conservator de guvernământ, iar acum în circumscripția sa din Țara Galilor va avea loc un scrutin parțial.

O petiție cu peste 10000 de semnături ale alegătorilor din circumscripția Brecon and Radnorshire a declanșat acest scrutin parțial, numărul de semnături fiind mult mai mare decât 5038, adică 10% din electoratul cu drept de vot, prag necesar destituirii.

Davies a fost găsit vinovat în martie și a fost condamnat pe 23 aprilie 2019 a 50 de ore de muncă în folosul comunității și o amendă de 1500 de lire pentru falsificarea unor chitanțe cu privir la cheltuieli de 700 de lire ocazionate de activitatea biroului său parlamentar.

Deputatul Conservator și-a continuat activitatea, dat fiind că destituirea automată e declanșată doar de pedepse de închisoare cu executare de peste un an. 

Cazul său este semnificativ întrucât el a participat la voturi importante în Camera Comunelor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar zilele trecut a votat în procesul de desemnare a candidaților la funcția de lider al Partidului Conservator, rămasă vacantă după demisia pe 7 iunie a premierului Theresa May. 

Al doilea deputat destituit

În alegerile parlamentare din iunie 2017 Davies s-a situat pe primul loc cu un avand de peste 8000 de voturi față de al doilea clasat, dar la recentele alegeri euro-parlamentare Partidul Brexit (care nu exista acum doi ani) s-a situat detașat pe primul loc în regiunea care include circumscripția Brecon and Radnorshire.

Fiona Onasanya
Fiona Onasanya a fost destituită de alegători după ce a ispășit o pedeapsă de închisoare
Image source: 
PA

În acest fel, Partidul Conservator rămâne cu 312 deputați din totalul de 650 în condițiile în care se poate baza doar pe sprijinul a 10 deputați ai Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, în condițiile în care data fixată pentru Brexit este 31 octombrie 2019, iar noul lider al Partidului Conservator urmază a fi anunțat pe 22 iulie când va prelua și funcția de prim ministru.

Davies este al doilea deputat destituit prin petiție a alegătorilor, după Fiona Onasanya, de la Partidul Laburist în circumscripția Peterborough.

Onasanya a fost condamnată la închisoare pentru obstrucționarea justiției, dar a refuzat să demisioneze și în scrutinul parțial din 7 iunie candidata Partidului Laburist s-a clasat pe primul loc cu 31%, dar Partidul Brexit s-a situat pe locul al doilea cu 29%.