Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea liderului Conservator: Boris Johnson - start nefast în cursă

boris_johnson_birmingham.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson a refuzat să răspundă la întrebări legate de relația sa conjugală
Sursa imaginii: 
PA

Lui Boris Johnson, favorit pentru alegerea în funcția de lider al Partidului Conservator și numirea în funcția de prim ministru britanic, i s-a cerut să dea explicații cu privire la un incident cu partenera sa la care a fost chemată poliția. Contra-candidatul lui Johnson este ministrul de externe, Jeremy Hunt.

La o întâlnire de campanie la Birmingham cu membri ai Partidului Conservator, cei care vor alege prin vot poștal noul lider, Johnson a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de un incident raportat la poliție în care a fost implicată și partenera sa Carrie Symonds. 

Incidentul a fost raportat de un cuplu de vecini ai apartamentului lui Symonds, în vârstă de 31 de ani, unde s-a mutat Johnson, 55 de ani, aflat în curs de divorț de cea de-a doua soție, Marina Wheeler, cu care are patru copii adulți. 

Cei care au reclamat incidentul, sunt de profesie dramaturgi, Eve Leigh și Tom Penn, care au declarat cotidianului de centru-stânga The Guardian că au auzit strigăte și bufnituri din apartamentul lui Symonds, care ar fi fost auzită strigând "Ieși din apartamentul meu" și "Ia mâna de pe mine". 

Apropiați ai lui Symmonds au spus că reclamația este motivată politic, Leigh fiind cunoscută ca o adversară de stânga declarată a lui Johnson încă din anii când acesta era primar al Londrei și după ce poliția i-a asigurat că totul este în regulă Penn a dezvăluit cele întâmplate, inclusiv înregistrarea audio a disputei la Guardian, un cotidian critic la adresa lui Johnson și a Partidului Conservator.

Cert este că la întâlnirea de la Birmingham, unde a participat și Hunt, mai multe voci din sală i-au cerut lui Johnson să dea explicații, iar membri ai echipei de campanie a rivalului său au spus că situația se poate dovedi un risc de securitate pentru un prim ministru în funcție.  

Johnson era până acum mare favorit la succesiunea premierului Theresa May care a demisionat pe 7 iunie din funcția de lider al Partidului Conservator, întrunind voturile a 160 de deputați Conservatori din 313, față de 77 câte a obținut Hunt, care au decis pe cei doi ce vor figura pe buletinul de vot ce va fi trimis celor circa 160000 de membri de partid.

Perspective incerte

Și chiar dacă Johnson rămâne favorit printre membrii de partid, recentul incident riscă să tragă un semnal de alarmă, dat fiind că mai sunt programate 15 astfel de întâlniri cu aceștia și o dezbatere televizată în direct cu Hunt pe 9 iulie. 

Boris Johnson și Carrie Symonds
Boris Johnson și Carrie Symonds sunt împreună de ceva mai mult de un an
Sursa imaginii: 
Mail Online

Sondajele de opinie în electoratul britanic în ansamblu arată că în ultimele zile Hunt a devenit mai popular decât Johnson. 

Mai îngrijorătoare pentru Johnson pare a fi perspectiva de după alegerea ca lider și apoi înocuirea lui May. 

Johnson a declarat că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie cu sau fără acord, dacă el va deveni prim ministru, o intenție care stârnește opoziție în parlament. 

Liderul grupului parlamentar Conservator, Julian Smith, a avertizat că există un risc serios că dacă Johnson este declarat lider pe 24 iulie și preia funcția de prim ministru în aceeași zi, ar putea fi dărâmat de o moțiune de cenzură chiar a doua zi. 

Aritmetica parlamentară este de așa natură încât e suficient ca numai doi deputați Conservatori să voteze alături de opoziție pentru a demite noul prim ministru.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ