Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziția câștigă din nou alegerile municipale la Istanbul

alegeri_istanbul_wikimedia.jpg

În martie, candidatul opoziției câştigase cu un avans mult mai mic în faţa lui Yildirim
În martie, candidatul opoziției câştigase cu un avans mult mai mic în faţa lui Yildirim
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Reluarea alegerilor municipale în Istanbul, fief al președintelui Recep Tayyip Erdogan, nu pare să îi fi adus liderului Turciei victoria dorită. 

Candidatul opoziției - Ekrem Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului, a obţinut 53,6% din voturi la alegerile municipale desfăşurate duminică la Istanbul, arată rezultate parțiale. În acest timp, fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Erdogan, adună 45,4%din voturi, arată cifrele comunicate de CNN Turk.

Yildirim ar fi obținut cu aproximativ 800.000 voturi mai puțin decât Ekrem Imamoglu. Rezultatele preliminare au fost publicate după numărarea a 94,5% din voturi.

La scurt timp după anunţ, Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea, transmit agențiile de presă.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală. În martie, candidatul opoziției câştigase cu un avans mult mai mic în faţa lui Yildirim. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.

La alegerile locale din 31 martie, Partidul Dreptate şi Dezvoltare, formaţiune condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a suferit câteva înfrângeri usturătoare, pierzând controlul asupra mai multor oraşe majore, inclusiv capitala țării, Ankara.

Noua înfrângere pentru partidul de guvernământ ar putea amplifica criticile la adresa președintelui în contextul în care mai mulţi lideri politici din propriul partid sunt tot mai nemulţumiţi de modul autoritar de conducere al liderului turc.