Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Declarația de la București a miniștrilor francofoni ai educației din UE

ro2019.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Miniștrii învățământului superior din țările francofone au adoptat Declarația de la București. La sfârșitul săptămânii trecute,  a avut loc la Palatul Parlmentului și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, a IV-a ediție a Inițiativei pentru dezvoltarea digitalului în spațiul universitar francofon.

Evenimentul a inclus trei reuniuni: Forumul digital al spațiului universitar francofon, Conferința pentru finanțarea digitalului în spațiul universitar francofon și Conferința miniștrilor învățământului superior din țările francofone.

Cei peste 200 de participanți (reprezentanți ai ministerelor de resort din țările francofone, membri ai instituțiilor francofoniei și ai mediului academic) au dezbătut programele de susținere a digitalizării învățământului superior și cercetării, precum opțiunile strategice și instrumentele care să permită asigurarea finanțării proiectelor IDNEUF.

„Rezultatele discuțiilor din cele patru zile își vor pune amprenta atât asupra dezvoltării metodelor și instrumentelor digitale în învățământul superior, cât și asupra intensificării relațiilor de cooperare între universitățile din statele francofone”, informează un comunicat al Președinției române la Consiliul UE.

Lansată în anul 2015, Inițiativa pentru dezvoltarea digitalului în spațiul universitar francofon își propune să stimuleze utilizarea metodelor și mijloacelor de învățământ digitale în spațiul universitar francofon, în vederea creșterii calității și atractivității procesului educațional. De asemenea, această inițiativă vizează dezvoltarea unor programe de formare inițială și continuă adaptate noilor cerințe de pe piața muncii în contextul erei tehnologiei.

 

Reuniunea informală a Grupului Politico-Militar al Uniunii Europene s-a desfăşurat, în zilele de 19 și 20 iunie la Bucureşti, cu participarea reprezentanţilor statelor membre, ai Comisiei Europene şi ai Serviciului European de Acţiune Externă al UE, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Dezbaterile s-au concentrat pe stadiul și perspectivele cooperării UE – NATO, cu accent pe provocările şi oportunităţile viitoare în domeniul Exerciţiilor Coordonate şi Paralele (PACE – Parralel and Coordinated Exercise).

În cadrul reuniunii, reprezentantul României a evidenţiat sprijinul Președinției la Consiliul UE în ceea ce privește consolidarea cooperării UE-NATO și creșterea contribuției Uniunii Europene la asigurarea securității și apărării continentului european, în deplina coordonare cu NATO.

 
Rubrica Jurnal european din 24 iunie 2019