Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codrin Ștefănescu: Mă șochează lipsa de caracter a unora din PSD care s-au delimitat de Dragnea

Codrin Stefanescu lipsa caracter PSD Dragnea.jpg

Codrin Ştefănescu, critic la adresa unor colegi din PSD (Sursa foto: psd.ro)
Codrin Ştefănescu, critic la adresa unor colegi din PSD (Sursa foto: psd.ro)

PSD trebuie să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din toamnă, declară la RFI social-democratul Codrin Ștefănescu. Candidat la postul de secretar general al formațiunii la Congresul din 29 iunie, el critică pe de altă parte ”lipsa de caracter” a unor colegi de partid, care s-au delimitat instantaneu de Liviu Dragnea, după trimiterea acestuia la închisoare.

Codrin Ștefănescu spune că PSD este într-o situație gravă: ”Partidul meu nu e într-o situație foarte bună. Cred că n-am fost niciodată într-o situație atât de gravă ca acum. Parcă nu ne revenim după 26 mai, parcă nu reușim să ne punem pe picioare sub nici o formă”.

Întrebat dacă-l deranjează îndepărtarea unor oameni apropiați de Liviu Dragnea în partid, social-democratul a răspuns: ”Nu putem vorbi despre oameni care au fost apropiați de Liviu Dragnea și oameni care au fost mai puțin apropiați, că și primul-ministru a fost apropiat de Liviu Dragnea, doar a fost propunerea lui de prim-ministru. Sunt oameni în Guvern care au fost apropiați de Liviu Dragnea, sunt oameni în partid, dintre președinții de organizații județene. Pe mine m-a șocat faptul că unii dintre colegii mei au uitat de Liviu Dragnea fix în ziua în care a primit condamnarea, s-au delimitat de un om care a avut un rol important în viața lor și inclusiv în viața lor politică instantaneu și asta m-a șocat, nu mi-a venit să cred lucrul ăsta. Eu nu m-a delimitat (...). M-a surprins lipsa de caracter a unor colegi de-ai mei apropiați, în ceea ce privește poziționarea lor față de situația în care se află Liviu Dragnea”.

Codrin Ștefănescu s-a ferit să spună clar dacă se referă și la Viorica Dăncilă: ”Nu dau nume astăzi, o să vorbesc la Congres despre lucrul ăsta”.

 

”Eu nu mă simt foarte în regulă în momentul de față”

 

Întrebat dacă nu ar trebui să înceapă o nouă eră în PSD, după pierderea alegerilor europene și trimiterea liderului Liviu Dragnea la închisoare, Codrin Ștefănescu a răspuns: ”Evident că partidul trebuie să meargă mai departe. Asta cu o nouă eră este exact ce ni se spune și nouă, începem totul de la zero, uităm ce a fost și începem o nouă eră. Nu, nu o nouă eră, lucrurile merg înainte, asta este tot, nu începe o nouă eră, pur și simplu, lucrurile trebuie să meargă înainte firesc, în condițiile în care partidul a fost lovit foarte puternic prin condamnarea liderului său și prin rezultatul de la alegeri și prin tot scandalul din ultimele săptămâni, legat de echipa de conducere”.

Știe Viorica Dăncilă să țină partidul unit, cum a făcut-o Liviu Dragnea? ”Nu știu să vă răspund la întrebarea asta. Eu nu mă simt foarte în regulă în momentul de față, în condițiile în care văd câtă amărăciune, câtă supărare este în interiorul partidului, câtă frustrare s-a strâns, câte tabere și grupuri s-au făcut”, afirmă el.

 

”PSD trebuie să aibă un candidat propriu la Președinție”

 

Ce spune Codrin Ștefănescu despre sondajele interne pentru desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale: ”Probabil că o să facem acest sondaj nu cu o singură casă de sondare a opiniei publice, cred cu două și vor fi mai mulți colegi. Trebuie ținut cont că sunt oameni care deja au anunțat că vor să intre în această competiție, cum este Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae sau Eugen Teodorovici, dar mai sunt oameni care trebuie puși pe această listă și întrebată opinia publică. Mai e și Gabriela Firea, mai este și Mihai Fifor, sunt destui oameni în partid care ar putea crea o surpriză. De fapt, ideea este că PSD trebuie să aibă un candidat propriu în acest moment, care are șanse mari să ajungă în turul doi”.

Poate fi și un candidat din afara PSD? ”Să știți că în PSD în principal avem colegi care pot aduna aceste voturi. Omul care iubește PSD, care este membru, care e simpatizant, omul care a votat de ani de zile acest partid este greu să-i spui că iei pe cineva din afară și îi spui votează-l, este foarte complicat”, crede Codrin Ștefănescu.