Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Prioritățile UE-SUA pe justiție și afaceri interne discutate la București

ro2019.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Președinția română la Uniunea Europeană organizează joi și vineri cea de-a 8-a ediție a Forumului Anual privind strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.

În cadrul Forumului vor fi promovate o serie de teme de interes pentru dezvoltarea durabilă a regiunii dunărene precum conectivitate, mobilitate, competitivitate prin stimularea dezvoltării structurilor de sprijin a afacerilor, transporturilor, digitalizării și turismului.

Evenimentul își propune și identificarea de sinergii între obiectivele strategiilor macro-regionale și obiectivele programelor transnaționale, transfrontaliere și ale fondurilor structurale și de investiții ale UE în perspectiva Politicii de Coeziune post-2020.

De asemenea, pe întreaga durată a Forumului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat va organiza o Expoziție pentru promovarea bunelor practici de colaborare din statele dunărene (asociații ale oamenilor de afaceri, structuri de sprijin a afacerilor – incubatoare, acceleratoare de afaceri).

 

Miniștrii de justiție și afaceri interne din Uniunea Europeană și Statele Unite s-au întâlnit recent la București. Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiție și afaceri interne este unul tradițional și are loc semestrial, pe durata fiecărei președinții rotative la Consiliul UE.

Dialogul se desfășoară atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic. Pe agenda reuniunii s-au aflat teme de interes comun, respectiv: contraterorism, migrație, frontiere și vize, alegeri (reziliența sistemelor electorale), precum și securitatea și cooperarea judiciară în spațiul cibernetic.

De asemenea, viitoarea Președinție a Consiliului UE și-a prezentat prioritățile în domeniile justiție și afaceri interne. În urma reuniunii, a fost adoptată o Declarație comună.

Uniunea Europeană și Statele Unite au reafirmat că lupta împotriva terorismului se află printre prioritățile lor principale și s-au angajat să-și întărească eforturile comune inclusiv prin extinderea schimbului de informații colectate din zonele de luptă în scopul folosirii acestora în cadrul investigațiilor și al urmăririi penale.

În ceea ce privește alte domenii importante de schimb de informații UE – SUA, participanții la reuniune au reiterat importanța acordului UE-SUA referitor la Registrul cu numele pasagerilor și s-au angajat să înceapă o evaluare comună a implementării acestuia.

De asemenea, Uniunea Europeană și Statele Unite au discutat și despre amenințările actuale privind securitatea aviației, inclusiv prin sistemele de avioane fără pilot, combaterea utilizării internetului în scopuri teroriste și amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.

 
Rubrica Jurnal european din 25 iunie 2019