Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE: 100 mil. euro pentru R. Moldova într-un an dacă Guvernul Maia Sandu e lăsat să lucreze

Siegfried Muresan eurodeputat Republica Moldova.jpg

Siegfried Mureșan pledează pentru sprijinirea Republicii Moldova în fața Rusiei
Siegfried Mureșan pledează pentru sprijinirea Republicii Moldova în fața Rusiei
Sursa imaginii: 
Facebook/Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), spune la RFI că recent instalatul Executiv de la Chișinău, condus de Maia Sandu, este „un guvern proeuropean, de încredere”. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro promisă de Uniunea Europeană, ar putea să ajungă în Republica Moldova în maximum 1 an, cu prima tranșă plătibilă chiar în septembrie.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan se arată optimist după discuțiile purtate ieri la Chișinău cu oficialii moldoveni, dar spune și că situația de peste Prut trebuie monitorizată în continuare.

„Noi avem de trei ani de zile 100 de milioane de euro la dispoziți a Republicii Moldova, bani pe care îi vom vira R. Moldova de îndată ce condițiile sunt îndeplinte. Guvernul anterior a încălcat toate înțelegile cu Uniunea Europeană, a modificat legislația electorală împotriva avizului Comisiei de la Veneția, nu a recunoscut alegeri libere și democratice pentru primăria municipiului Chișinău doar fiindcă a câștigat un candidat care nu le-a fost pe plac (detalii AICI), nu a combătut corupția, nu a întărit justiția. De aceea acești bani nu au putut veni până acum. Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut ieri cu noul prim-ministru Maia Sandu, fac următoarea afirmație: Dacă acest Guvern este lăsat să muncească, să introducă reformele pe care le dorește, va reuși să absoarbă într-un an de zile toate cele trei tranșe de bani, în total 100 de milioane de euro. Prima tranșă ar putea veni în septembrie chiar dacă guvernul începe combaterea spălării banilor, investigarea hotărâtă a furtului miliardului (detalii AICI), punerea în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția a legislației electorale, lucru care a și început deja săptămâna trecută în Parlamentul de la Chișinău, atunci noi vom da undă verde. La începutul lunii septembrie banii vor veni, iar următoarele două tranșe vor veni fiecare la interval de câte trei luni de zile. Cum v-am spus, discuțiile ne-au dat motive de optimism, dar evident trebuie să fim prudenți și să continuăm să monitorizăm situația”.

 
Interviul integral cu eurodeputatul Siegfried Mureșan