Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban: Nu o votăm pe Renate Weber ca Avocat al Poporului, a fost invalidată de cetățeni

Ludovic Orban Renate Weber Avocat Popor.jpg

Ludovic Orban nu o susține pe Renate Weber ca Avocat al Poporului
Ludovic Orban nu o susține pe Renate Weber ca Avocat al Poporului

Renate Weber a fost invalidată prin votul cetățenilor pe 26 mai și a exportat traseismul politic la nivel european, nu poate fi Avocatul Poporului, declară la RFI președintele PNL, Ludovic Orban. Parlamentul îl alege miercuri pe succesorul lui Victor Ciorbea, care și-a încheiat mandatul. Propunerea ALDE susținută de PSD este fostul europarlamentar Renate Weber.

Ludovic Orban spune că PNL îl va susține pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului: ”Noi am susținut candidatul propus de partenerii noștri din Opoziție, de USR, în persoana lui Peter Eckstein Kovacs, am avut o înțelegere cu partenerii de la USR și vedem ce se întâmplă la vot”.

PMP și-a desemnat propriul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului. Întrebat dacă faptul că nu există un candidat comun al Opoziției nu dă o șansă în plus Puterii, liderul PNL a răspuns: ”În ceea ce ne privește, noi am făcut tot ce am putut ca să existe un candidat unic al Opoziției, susținând un candidat pe care nu l-am propus noi, ci un candidat propus de unii dintre partenerii noștri din Opoziție. În ceea ce privește decizia PMP-ului, ce să le facem, e decizia pe care au luat-o. Sigur, să îți pui candidat nu e o decizie foarte înțeleaptă, pentru că la numărul de parlamentari pe care îi are PMP este evident că acest candidat nu are șanse și într-un fel permite o dispersare a voturilor”.

Ludovic Orban declară că PNL nu o va susține pe candidata ALDE, Renate Weber, un om care a exportat în opinia sa traseismul politic la nivel european: ”În ceea ce o privește pe Renate Weber, ea a fost candidatul PNL pentru PE în 2014, a fost aleasă pe listele PNL, după care a părăsit partidul și a exportat traseismul politic la nivel european. Nu putem să o susținem, cu atât mai mult cu cât a fost candidat din nou din partea ALDE și fiind candidat din partea ALDE alături de ceilalți candidați, nu au primit încrederea cetățenilor români, nefiind capabili să treacă pragul electoral de 5%. Faptul că se vine cu un astfel de candidat, care practic a fost invalidat prin votul cetățenilor arată foarte clar că târguiala din interiorul coaliției este mai importantă decât nevoia de a da României un conducător al instituției Avocatului Poporului care să acționeze în interesul cetățeanului, nu în interesul camarilei aflate la Putere”.

Ludovic Orban, despre Avocatul Poporului
274