Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban: Nu o votăm pe Renate Weber ca Avocat al Poporului, a fost invalidată de cetățeni

Ludovic Orban Renate Weber Avocat Popor.jpg

Ludovic Orban este premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis sa formeze guvernul.
Ludovic Orban este premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis sa formeze guvernul.

Renate Weber a fost invalidată prin votul cetățenilor pe 26 mai și a exportat traseismul politic la nivel european, nu poate fi Avocatul Poporului, declară la RFI președintele PNL, Ludovic Orban. Parlamentul îl alege miercuri pe succesorul lui Victor Ciorbea, care și-a încheiat mandatul. Propunerea ALDE susținută de PSD este fostul europarlamentar Renate Weber.

Ludovic Orban spune că PNL îl va susține pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului: ”Noi am susținut candidatul propus de partenerii noștri din Opoziție, de USR, în persoana lui Peter Eckstein Kovacs, am avut o înțelegere cu partenerii de la USR și vedem ce se întâmplă la vot”.

PMP și-a desemnat propriul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului. Întrebat dacă faptul că nu există un candidat comun al Opoziției nu dă o șansă în plus Puterii, liderul PNL a răspuns: ”În ceea ce ne privește, noi am făcut tot ce am putut ca să existe un candidat unic al Opoziției, susținând un candidat pe care nu l-am propus noi, ci un candidat propus de unii dintre partenerii noștri din Opoziție. În ceea ce privește decizia PMP-ului, ce să le facem, e decizia pe care au luat-o. Sigur, să îți pui candidat nu e o decizie foarte înțeleaptă, pentru că la numărul de parlamentari pe care îi are PMP este evident că acest candidat nu are șanse și într-un fel permite o dispersare a voturilor”.

Ludovic Orban declară că PNL nu o va susține pe candidata ALDE, Renate Weber, un om care a exportat în opinia sa traseismul politic la nivel european: ”În ceea ce o privește pe Renate Weber, ea a fost candidatul PNL pentru PE în 2014, a fost aleasă pe listele PNL, după care a părăsit partidul și a exportat traseismul politic la nivel european. Nu putem să o susținem, cu atât mai mult cu cât a fost candidat din nou din partea ALDE și fiind candidat din partea ALDE alături de ceilalți candidați, nu au primit încrederea cetățenilor români, nefiind capabili să treacă pragul electoral de 5%. Faptul că se vine cu un astfel de candidat, care practic a fost invalidat prin votul cetățenilor arată foarte clar că târguiala din interiorul coaliției este mai importantă decât nevoia de a da României un conducător al instituției Avocatului Poporului care să acționeze în interesul cetățeanului, nu în interesul camarilei aflate la Putere”.

 
Ludovic Orban, despre Avocatul Poporului