Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spitzenkandidat: Parlamentul European se răzbună și blochează procesul

0446307e-6ab3-904b-ae12-bd28bcfc3d07.jpg

Summit UE 20 iunie 2019
Parlamentul European poate respinge orice candidat decis, cu greu si în secret, de statele membre
Image source: 
European Union 2019

Principalele grupuri politice din Parlamentul European vor elabora o platformă politică comună in baza căreia să fie ales președintele Comisiei Europene. Ei vor face asta după ce, în teorie, statele membre vor fi decis asupra persoanei. 

Cu alte cuvinte, pe oricine ați alege voi, noi în mod sigur îl vom respinge. 

Parlamentul European intenționează să utilizeze pâna la capăt prorogativul pe care i-l dă faptul că presedintele Comisiei Europene trebuie validat de plenul eurodeputatilor.

Aceștia vor pune la punct o platformă politică, un fel de fișă a postului politizată și împărțită in obiective clare, dar elaborată doar săptămâna viitoare. Duminică, însă, ar trebui ca liderii UE să decidă asupra persoanei care va conduce de la toamnă executivul european. 

In acest fel, orice nume va ieși din târguiala liderilor UE (care se poate prelungi pâna luni), Parlamentul îl va respinge. 

Eurodeputații se răzbună astfel pentru abolirea (fie ea și temporară) a sistemului așa zis democratic de Spitzenkandidat. 

Emmanuel Macron a calificat acest sistem drept „fantezie europeană” nu pentru că respectivii candidați promovați de marile familii UE (Manfred Weber, Frans Timmermans și Margrethe Vestager) nu au fost aleși pe liste transnaționale, ci pentru că niciunul nu e francez. In locul lor, Paris îl promovează pe negociatorul Brexit, Michel Barnier (PPE).

Germania se agață însă de Weber al său și refuză să creadă că în summitul UE din 20 iunie acest sistem ar fi murit. La fel fac și social democrații cu Timmermans. Doar centriștii din Parlamentul European (foștii liberali) nu zic nimic fiindcă linia lor este dată de Macron. 

Iar în Parlament lucrurile nu sunt chiar atât de clare precum par. Alianța între PPE, social democrați, centriști și verzi întârzie să se consolideze. Doar împreună aceste grupuri au o majoritate astfel încât să poată promova un candidat comun. 

Liderii UE se reunesc în seara zilei de duminică 30 iunie la Bruxelles cu posibilitatea de a lua și micul dejun împreună. 

Ei sunt acum mai divizați ca niciodată și se prea poate ca , în caz de impas general, mandatul lui Jean-Claude Juncker să fie prelungit după octombrie 2019.