Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea liderului Conservator: Brexit - atacuri dure între candidați

johnson_hunt.jpg

Boris Johnson (stânga) și Jeremy Hunt
Boris Johnson și Jeremy Hunt vor amândoi Brexit, dar în mod diferit
Sursa imaginii: 
PA

Ieșirea din Uniunea Europeană a prilejuit un schimb de atacuri dure între cei doi candidați la funcția de lider al Partidului Conservator și prim ministru britanic. Boris Johnson și Jeremy Hunt promit ambii Brexit, dar pe căi diferite. 

Johnson, fost primar al Londrei și ministru de externe, promite că dacă va deveni prim ministru Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie 2019, data stabilită de liderii Uniunii, în orice condiții, cu sau fără acord negociat. 

Hunt, actualul ministru de externe, califică această dată limită drept "falsă", spunând că opoziția din parlament la ieșirea fără acord poate duce la căderea guvernului și alegeri anticipate.

Într-un interviu la radio, Johnson i-a lansat provocarea contra-candidatului său să promită și el ieșirea din UE la 31 octombrie, dar Hunt, care a spus că este și el pregătit de o ieșire fără acord, a adăugat că nu o va face dacă există perspectiva negocierii unui acord mai bun. 

Ambii candidați au spus că dacă vor deveni prim ministru vor cere renegocierea acordului convenit de premierul Theresa May cu liderii UE, dar respins de trei ori prin vot de Camera Comunelor, ceea ce a dus la demisia pe 7 iunie a premierului May din funcția de lider al Partidului Conservator.

Linia de atac a lui Johnson împotriva lui Hunt este că actualul ministru în cabinetul May este prea moale în fața UE, în timp ce Hunt susține că numai el este capabil ca prim ministru să convingă liderii UE să accepte un acord modificat. 

Până acum însă de la Bruxelles s-a auzit aceeași poziție: acordul negociat de premierul May nu poate fi redeschis și nici Johnson, nici Hunt nu au dat până acum explicații convingătoare cu privire la modul în care vor trata această inflexibilitate a UE.

Atacurile între candidați au loc și prin interpuși: fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, sprijinitor al lui Johnson, l-a acuzat pe Hunt de naivitate dacă își închipuie că UE e dispusă să accepte o nouă amânare a Brexit.

Ministrul comerțului internațional, Liam Fox, sprijinitor al lui Hunt, a demontat promisiunea lui Johnson că în cazul unui Brexit fără acord, Marea Britanie ar putea evita tarife vamale din partea UE timp de 10 ani. 

O singură dezbatere TV

Între timp, campania în rândul celor circa 160000 de membri ai Partidului Conservator, care vor alege noul lider într-un scrutin poștal, continuă pe Facebook și Twitter. 

Boris Johnson (stânga) și Jeremy Hunt
Boris Johnson l-a învins pe Jeremy Hunt în cursa pentru funcția de lider al Partidului Conservator și prim ministru
Sursa imaginii: 
AFP

Johnson a refuzat până acum o dezbatere televizată în direct cu excepția celei programate pe 9 iulie pe canalul ITV și a fost acuzat de lașitate de Hunt  din acest motiv. 

Buletinele de vot vor fi trimise membrilor de partid în perioada 6 - 8 iulie, scrutinul va dura până pe 22 iulie, iar numele noului lider va fi anunțat pe 24 iulie. 

În aceeași zi premierul May va demisiona din funcție, iar noul lider al Partidului Conservator va fi însărcinat de Regina Elisabeta a II-a cu formarea noului guvern.

În ultimele zile unii sprijinitori ai lui Hunt au avertizat că dacă Johnson încearcă să forțeze în calitate de prim ministru un Brexit fără acord, atunci guvernul său riscă să fie răsturnat de o moțiune de cenzură la care până la 12 deputați Conservatori ar putea vota alături de opoziție.

Artitmetica parlamentară actuală este de așa natură încât e nevoie de votul a doar doi deputați Conservatori alături de cel al întregii opoziții pentru a răsturna guvernul.

 
Ascultați relatarea corespndentului RFI la Londra, Petru CLEJ