Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi reglementări pentru votul în diaspora. Cine va câștiga negocierea politică?

coada_de_romani_care_asteapta_sa_voteze_in_cadrul_alegerilor_europene_si_pentru_referendumul_pe_justitie_ambasada_romaniei_la_paris_26_mai_2019.jpg

Coada de români care asteapta sa voteze în cadrul alegerilor europene si pentru referendumul pe justitie, Ambasada României la Paris, 26 mai 2019
Români așteptând să voteze în cadrul alegerilor europene și pentru referendumul pe justitie, Ambasada României la Paris, 26 mai 2019
Image source: 
Cristina Teaca

Comisia specială pentru votul în diaspora a decis ca votul înafara granițelor, pentru alegerile prezidențiale, să se desfășoare vreme de trei zile. Astfel, românii vor putea vota vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, alegătorii care la ora 21:00 se află la rând vor putea să își exercite dreptul la vot.

Decizia vine după ce, la alegerile europarlamentare din 26 mai, zeci de mii de oameni au stat la cozi interminabile la secțiile de votare, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze. Modificările adoptate de comisia de cod electoral trebuie să fie adoptate însă și în plen. 

Miercuri, Comisia a decis introducerea votului prin corespondență si anticipat pentru prezidențiale, cu conditia inregistrarii prealabile in registrul electoral ca alegator in strainatate.

L-am întrebat pe Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică dacă clasa politică are interesul să înceapă o amplă reformă electorală.

“ O parte a ei are cu siguranță interes politic. Ne referim aici la interes politic pentru că interesul public este da, să facilităm votul tuturor cetățenilor dar după cum știm o parte a clasei politice nu urmărește neapărat interesul public, ci un interes politic imediat. Din punctul acesta de vedere cel puțin opoziția are acest interes și își dorește să participe cât mai mulți cetățeni din diaspora. La polul opus găsim în primul rând UDMR care este amenințată, la o participare ridicată să nu treacă de pragul electoral și încearcă să blocheze orice fel de inițiativă , cumva PSD și ALDE, actuala majoritate, se află într-o situație pe care nici ei nu știu să și-o definească foarte bine pentru că și ei au potențial de creștere în străinătate dacă mai multe categorii de cetățeni vor vota, deci nu mă aștept să se opună. Până la urmă s-ar putea ca din această situație de ambiguitate în care se află puterea actuală, de fapt să se ajungă la trecerea legii“, explică Ovidiu Voicu.  

Comisia specială are termen până în 5 iulie să redacteze un proiect de act normativ care să reglementeze desfăşurarea procesului electoral în afara ţării.

 
Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publica