Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


LIVE TEXT: Viorica Dăncilă este noul președinte PSD

Președinte executiv al formațiunii devine Eugen Teodorovici, iar secretar general este Mihai Fifor. Este primul congres al social democraților fără Liviu Dragnea. 

UPDATE: Viorica Dăncilă a fost votată președinte al PSD, de către delegații prezenți la Congresul extraordinar al partidului. Președinte executiv al formațiunii este Eugen Teodorovici, iar secretar general este Mihai Fifor.

UPDATE: Codrin Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general: Nimeni nu a putut să ne pună botniță nouă.UPDATE: Guvernarea nu a fost perfectă, dar cu siguranță a fost eficientă. Avem motive să fim mândri a declarat Viorica Dancilă în discursul ținut la tribună.UPDATE: Victor Negrescu: Viitoarea conducere ar trebui să își asume din nou mesajul pro-european:UPDATE:  Liviu Pleșoianu este unul dintre contracandidații Vioricăi Dăncilă la șefia PSD. Ce îi reproșează premierului:UPDATE:  "Voi fi un om echilibrat, dar voi fi un om ferm" - este mesajul transmis de Viorica Dăncilă înainte de începerea Congresului PSD care debutează la ora 11.

Viorica Dăncilă candidează la funcția de președinte al social-democraților împotriva altor 3 candidați: Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Viorica Dăncilă are susținerea mai multor lideri ai partidului printre care se numără preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu și preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor.    UPDATE: Daniel Suciu, candidat la funcţia de preşedinte executiv o susține și el pe Viorica Dăncilă în cursa pentru șefia PSD și explică de ce e persoana potrivită pentru acest post.UPDATE: Eugen Teodorovici revine în cursa pentru funcția de președinte executiv al PSD.

Zi importantă azi pentru PSD. Social democrații îşi aleg în congresul extraordinar care începe peste o oră la Sala Palatului, primele trei funcţii de conducere a partidului - preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Alegerile se vor defăşura pe buletine, dar într-un singur tur, astfel că primul clasat câştigă automat competiţia.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat ieri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut. Noul preşedinte al PSD va fi ales într-un singur tur, a decis Comitetul Executiv. Viorica Dăncilă a spus că, aşa cum susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ într-un tur, în mod similar a optat şi pentru alegerea preşedintelui PSD.

Pentru funcţia de preşedinte al partidului candidează Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. De altfel Dancila are sustinerea mai multor lideri ai partidului printre care se numără preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu și preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor.

La funcţia de preşedinte executiv sunt trei candidaţi: Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota. Iniţial, s-a înscris şi Eugen teodorovici, însă acesta s-a retras, după ce a susţinut ca aceia care pierd în competiţia din partid să se retragă şi din Guvern, însă propunerea sa nu a fost acceptată.

Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.

Este primul congres PSD fără Liviu Dragnea, dar cu amintirea lui încă vie în miza politică a partidului. Analiștii spun că se confruntă la vot cele două școli de gândire, cea reprezentată de noua conducere impusă după alegeri, în frunte cu Viorica Dăncilă, care susține că s-a renunțat la mesajul anti-european și anti-stat de drept, și cea reprezentată de simpatizații și susținătorii lui Liviu Dragnea, cum este Codrin Ștefănescu, care țintește poziția de secretar general.

La reuniunea social-democraţilor va participa şi Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, la eveniment sunt aşteptaţi să participe aproximativ 4.000 de delegaţi.